Liviu Tudor, proprietarul Genesis Property, care deţine birourile West Gate şi Novo Park: Conceptul Activity-Based Workspace (ABW) poate transforma radical clădirile de birouri ale viitorului. Libertatea de mişcare şi gândire a angajaţilor, în prim plan

Autor: Liviu Tudor 20.07.2021

Pandemia a creat noi tendinţe şi nevoi în zona clădirilor de birouri, iar utilizarea cât mai eficientă şi creativă a spaţiilor de lucru a devenit un adevărat laitmotiv. Noile clădiri de birouri dezvoltate începând cu acest an trebuie să fie proiectate ţinând cont de modelul de lucru hibrid al viitorului şi de flexibilitatea de care au nevoie angajaţii în activitatea lor, atât din perspectiva prezenţei la birou, cât şi a activităţii lor şi a interacţiunii cu alţi membri ai echipei. 

Conceptul Activity-Based Workspace (ABW) se conturează ca o tendinţă importantă în proiectarea şi dezvoltarea clădirilor de birouri post-pandemice. Prin acest concept, orice colţ al clădirii va putea fi utilizat pentru a crea spaţii de lucru diferite, în funcţie de tipul de activitate şi nevoile de colaborare, oferind angajaţilor posibilităţi de lucru multiple.

În biroul post-pandemic, un angajat poate, de exemplu, să-şi înceapă ziua de lucru într-un birou închis sau spaţiu privat, unde are nevoie de linişte pentru concentrare şi planificare sau pentru a purta o conversaţie telefonică fără întreruperi. Apoi, poate avea nevoie de o mică sală pentru o şedinţă online sau offline, singur sau împreună cu alţi câţiva colegi. Ulterior, aproape de ora prânzului, el poate dori să lucreze mai confortabil, pe un şezlong sau o canapea, într-o cafenea din clădirea de birouri. În cazul în care trebuie să prezinte mai multor colegi un proiect sau o strategie, va avea nevoie de o sală de şedinţe mai mare, cu un spaţiu pentru a proiecta imagini şi cu instrumentele necesare.    

O clădire proiectată pe baza conceptului Activity-Based Workspace (ABW) va oferi toate aceste opţiuni pentru toţi angajaţii. Ea va reprezenta o platformă extrem de flexibilă, ce va susţine activităţile creative şi îi va ajuta pe angajaţi să aducă mai multă valoare adăugată în cadrul organizaţiei. Prin structura şi designul spaţiului, va oferi mai multă diversitate şi dinamică în economia unei zile de lucru, punând la dispoziţia angajaţilor mai multe formate şi zone unde să lucreze, în funcţie de nevoi.

Avantajele unei astfel de diversităţi a spaţiilor de lucru sunt semnificative. Un cadru adaptat fiecărei tip de sarcini contribuie la îmbunătăţirea productivităţii şi, implicit, creşterea satisfacţiei angajaţilor privind munca lor atunci când îşi pot îndeplini sarcinile mai bine şi mai eficient, într-un timp mai scurt.

Creşterea numărului de interacţiuni între angajaţi este un alt factor extrem de important. Putând să circule liber în clădire şi să lucreze în spaţii diferite, fiecare angajat va putea interacţiona cu mai mulţi colegi, din departamente diferite, şi va putea face schimb de idei şi informaţii importante şi complexe. În acest mod, fiecare angajat va avea o imagine mai completă asupra companiei şi a rolului său în cadrul organizaţiei, dar şi mai multe oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională.

Totodată, o libertate atât de mare oferită angajaţilor poate crea o echipă mai unită, mai motivată şi mai loială organizaţiei. Conceptul Activity-Based Workspace (ABW) îşi propune să reducă problemele ce pot apărea între oameni care fac activităţi diferite sau au stiluri de lucru foarte diferite. Mai mult de atât, asta va permite atragerea de angajaţi foarte talentaţi, care sunt vânaţi de mai multe companii, şi pentru care spaţiul de lucru va reprezenta un element diferenţiator decisiv.

Spaţiile de lucru ale viitorului vor fi foarte diferite de ce vedem astăzi, iar conceptul Activity-Based Workspace (ABW) poate reprezenta una din opţiunile cele mai serioase. Flexibilitatea, creativitatea şi libertatea de mişcare şi gândire vor fi decisive pentru companiile care vor să construiască echipe de oameni talentaţi, absolut necesare pentru a susţine dezvoltarea oricărei organizaţii pe termen lung.