ZF IT Generation. Sfatul expertului. Tiberius Popa, director ICT & key accounts Telekom Romania: Câte atacuri cibernetice sunt într-o zi în România şi cum se pot apăra companiile de ele

Autor: Adrian Seceleanu 22.07.2021

Într-o singură zi în România au loc câteva sute de mii de atacuri cibernetice, astfel că instituţiile publice şi companiile în special ar trebui să-şi ia măsuri de protecţie pentru a se apăra.

„Ca şi cifră foarte interesantă în România în fiecare zi sunt în jur între două sute de mii şi opt sute de mii de atacuri conform datelor de pe CERT.ro. Aceste atacuri sunt de toate tipurile. Deci suntem o ţară destul de atacată din punctul ăsta de din punctul ăsta de vedere”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tiberius Popa, director ICT & key accounts în cadrul Telekom România. “Dau doar două exemple ca să înţelegem cât de reală este ameninţarea aceasta cibernetică. 9 din 10 companii au fost atacate în 2020. 3,8 milioane de dolari este costul mediu al unui atac cu succes pe zi 9 din 10 companii au fost atacate în 2020 multe dintre ele poate în jur de 80 la sută nici nu ştiu că au fost atacate. Asta ca să înţelegem cam cât e de reală problema aceasta cu securitatea cibernetică. Şi pot să îţi mai spun că persoanele fizice şi companiile cele publice au nevoie de asigurarea securităţii cibernetice, a reţelelor, a datelor, a informaţiilor având în vedere evoluţia aceasta a ameninţărilor cibernetice. Infractorii acum sunt de două feluri: infractori cibernetici persoane fizice şi actori statali“, a adăugat Popa.

Grupul Telekom oferă o gamă extinsă de soluţii pentru protecţia companiilor de atacuri de acest tip, a precizat reprezentantul companiei.

„Acum Telekom oferă o serie largă de soluţii în zona de cybersecurity pentru a ne proteja partenerii. Telekom a încercat înainte să ofere a încercat să se protejeze pe el însuşi cu o soluţie de cyberecurity şi noi în interiorul organizaţiei am adoptat am fost early adopters pentru toate tehnologiile pe care le folosim. “

„Pe lângă certificările care sunt absolut necesare pentru orice companie care îşi doreşte să îşi protejeze datele în România este important - pe lângă certificarea asta - este important să stea de vorbă cu un reprezentant Telekom şi să înţeleagă ce anume ar putea Telekom să facă pentru pentru pentru ei pentru a se proteja. Noi avem soluţii de monitorizare a evenimentelor de securitate IT, clasificarea evenimentelor de securitate IT, raportări, alarme, analizăm evenimentele de securitate IT, trimitem alarme în momentul în care ceva se întâmplă în reţeaua clientului raportăm lunar tot ce se întâmplă. Telekom oferă în mediul de business şi instituţiilor publice soluţii de protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice de la A la Z.  Noi monitorizăm, răspundem incidentelor avem un SOC - Security Operation Center al nostru care este administrat de Deutsche Telekom unde avem peste 1.300 de specialişti, avem servicii de data loss prevention conform cerinţelor GDPR şi NIS, avem soluţii de protecţie a reţelei.”