Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi consilier la BNR: Digitalizarea a favorizat fenomenul de creştere a crypto-activelor

Autor: Mircea Nica 22.07.2021

Crypto-activele, o formă de active digitale care utilizează teh­nologia blockchain, au prins un avânt semnificativ după criza financiară din 2008, numărul lor ajungând la circa 11.000, iar digi­ta­lizarea a favorizat acest fenomen de creş­te­re, sus­ţine Daniel Dăianu, pre­şedin­tele Con­si­liului Fiscal şi consilier al BNR, într-o opinie.

„Nu digitalizarea în industria finan­cia­ră va dicta dinamica influ­en­ţe­lor glo­bale, ci pute­rea eco­nomică şi tehno­lo­gică, per­for­man­te unei societăţi din toate punc­te­le de vedere.“, este de părere Daniel Dăianu.

El aminteşte că statele unde este privită cu nonşalanţă funcţionarea crypto-activelor au instituţii slabe, sunt puternic dolarizate, iar unele au clar profil de paradisuri fiscale.

„Fiindcă volatilitatea crypto-activelor este extremă au apărut stablecoins, care se bizuie pe monede emise de bănci centrale şi active financiare percepute ca relativ stabile. Stablecoins pot fi considerate variante sintetice ale crypto-activelor, care urmăresc o stabilizare a cotaţiilor lor. Ironia este că activele financiare dorite ca alternative la monedele emise de bănci centrale se raportează valoric tot la dolar sau la euro“.