De unde au cumpărat pacienţii români medicamente în 2020? Farmaciile de lanţ au 40% din volumele eliberate, restul de 60% sunt în curtea celor independente

Autor: Georgiana Mihalache 22.07.2021

♦ Peste 60% dintre medicamentele cumpărate de români anul trecut au ieşit din farmaciile independente sau minilanţuri, în scădere cu un procent faţă de 2019 ♦ Farmaciile de lanţ au crescut în aceeaşi perioadă cu 5% ♦ În total, 601 milioane de cutii de medicamente au ajuns la pacienţi prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

Proximitatea şi strategia de extindere ale marilor lanţuri de farmacii de la nivel naţional se văd şi în creşterea numărului de cutii eliberate în 2020 către pacienţi, lanţurile de unităţi farma mergând pe creştere, în timp ce farmaciile independente au scăzut uşor. În plus, politica de preţuri şi reduceri la produse promovate de reţelele de farmacii, dar şi lipsa unor produse din piaţă contribuie la creşterea în volum de cutii eliberate.

Astfel, în total în 2020 pacienţii români au cumpărat 601 milioane de cutii de medicamente din farmaciile cu circuit deschis, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim. Aici sunt incluse şi medicamentele cu prescripţie medicală (Rx), medicamentele fără reţetă (OTC), dar şi suplimentele alimentare, vitaminele.

Din acest total, 367 milioane de cutii au plecat din farmaciile independente şi minilanţuri, adică 61%, din calculele făcute de ZF pe baza datelor Cegedim.