Fermierii au strâns grâul de pe jumătate din suprafaţa cultivată: Sunt şanse mari ca producţia să ajungă chiar la 12 milioane de tone, adică 2,3 mld. euro, care ar fi un nivel record

Autor: Florentina Niţu 22.07.2021

♦ Primele estimări arată că producţia de grâu ar putea ajunge la un nivel record de 12 milioane de tone, adică 2,3 miliarde de euro, cu randamente mari în vestul ţării şi cu producţii bune în celelalte zone ♦ Doar ploile din ultimele zile le dau bătăi de cap fermierilor din Ardeal, care au recoltat grâul doar de pe 20% din suprafaţă.

Fermierii români sunt printre cei mai harnici din Uniunea Euro­peană şi au adunat grâul de pe jumătate din suprafaţa culti­vată, de peste un milion de hectare, iar primele esti­mări arată că producţiile ar putea fi între 9 şi 12 mi­li­oane de tone, nivel record pentru România.

„S-a recoltat circa 51% din suprafaţa cultivată cu grâu până la acest moment“, au spus reprezentanţii Ministerului Agri­culturii pentru ZF. Suprafaţa totală însă­mânţată cu grâu în toamna anului trecut a fost de aproape 2,2 milioane de hectare, România situându-se pe locul patru în UE, după Franţa, Germania şi Polonia.

La o producţie de 9 milioane de tone şi un preţ mediu de 190 euro/tonă, recolta ar fi evaluată la 1,7 mld. euro, iar la 12 mi­lioane de tone ar urca spre 2,3 mld. euro.