Ce taxe plătesc proprietarii de glampinguri, tiny house-uri sau A-frame-uri? Noile unităţi de cazare nu au clasificări date de Ministerul Economiei şi nu plătesc impozit specific

Autor: Miruna Diaconu 22.07.2021

♦ Patronatele din turism au solicitat Ministerului Economiei acreditarea şi implicit clasificarea unităţilor de tip glamping. Aceste unităţi de cazare nu se pot acredita ca şi campinguri pentru că au o fundaţie construită.

Glampinguri, tiny house-uri sau A-frame-uri sunt doar câteva dintre noile concepte apărute pe piaţa turistică locală, însă acestea nu au primit clasificare din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar de multe ori proprietarii fie îşi declară veniturile pe persoană fizică, fie plătesc 3% din impozitul pe venit, în cazul microîntreprinderilor, dar nu plătesc şi impozitul specific.

Impozitul specific în cazul hotelurilor, clasificate cu un număr de stele, sau al altor unităţi, dar care sunt clasificate tot cu un nu­măr de stele, reprezintă o taxă fixă pe locul de cazare pe an. Aceste taxe fixe variază în func­ţie de unitatea de cazare şi clasificarea sa cu un număr de stele, dar şi de zona în care se află.