Tranziţie energetică pe beznă: durata întreruperilor în alimentarea cu energie a scăzut în 2020 cu 18%. Consumatorii au stat „doar“ 2,5 ore cu lumina stinsă

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2021

♦ România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de distribuţie a energiei electrice în funcţie de durata întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie, în ciuda investiţiilor făcute în reţele ♦ Astfel, consumatorii au stat anul trecut circa 2,5 ore în beznă. În Germania, indicatorul este de mai puţin de jumătate de oră, în timp ce în Japonia durata întreruperilor este de numai 2,5 minute.

Potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din cele opt companii de distribuţie a energiei, E-Distribuţie Muntenia, aflată în portofoliul italienilor de la Enel, a avut anul trecut cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate (SAIDI), de două ore, în scădere cu 16% faţă de 2019. Nemţii de la E.ON sunt aproximativ la acelaşi nivel, dar au avut cel mai mare procent de reducere a duratei întreruperilor, de 36% faţă de 2019, dintre toate companiile de profil. La coada clasamentului este compania de distribuţie care gestionează reţeaua din Muntenia Nord, aflată în portofoliul grupului Electrica, cu o durată a întreruperilor de circa trei ore, „performanţă“ similară cu cea din 2019.

Continuitatea alimentării cu energie este cel mai important indicator atunci când se măsoară performanţa reţelelor de distribuţie, România fiind în zorii tranziţiei energetice la ani-lumină faţă de rezultatele altor state. De exemplu, anul trecut italienii au stat doar o oră în beznă, germanii, mai puţin de jumătate de oră. La nivel global, Japonia este imbatabilă atunci când vine vorba de calitatea alimentării cu energie, durata întreruperilor din 2020 fiind de numai 2,5 minute.