Mastercard finanţează dezvoltarea aplicaţiei mobile Ghişeul.ro, soluţia pentru achitarea taxelor şi a impozitelor către stat

Autor: Cristina Bellu 22.07.2021

Mastercard şi Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au dat startul dezvoltării aplicaţiei mobile Ghişeul.ro, instrumentul digital de ultimă generaţie şi următorul pas pentru digitalizarea sectorului de plăţi din România.

Finanţată de Mastercard şi dezvoltată alături Tremend Software Consulting, aplicaţia va integra toate standardele şi reglementările de conformitate actuale, şi va fi pusă gratuit la dispoziţia ADR, pentru a fi utilizată apoi la scară largă în România, anunţă Mastercard într-un comunicat.

„Odată cu dezvoltarea aplicaţiei mobile Ghiseul.ro, parcurgem încă un pas în direcţia digitalizării României, prin dezvoltarea acestei platforme, în care suntem implicaţi încă de la stadiul de idee, în urmă cu peste 10 ani, precum şi pe parcurs, odată cu etapele sale de dezvoltare”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.

Iniţiativa dezvoltării acestui instrument vine ca răspuns la evoluţia spectaculoasă a volumelor de plăţi înregistrate pe platformă. Astfel,  numărul de tranzacţii a crescut cu 230% în 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce valoarea sumelor plătite a crescut cu 250% raportat la S1/2020.

Aplicaţia va pune la dispoziţia utilizatorilor, persoane fizice şi juridice, toate funcţionalităţile platformei web Ghişeul.ro, care vor avea posibilitatea de a achita peste 300 de taxe şi servicii publice, în orice moment şi de oriunde. Aplicaţia mobilă va integra cele mai noi standarde de conformitate, tehnologii şi opţiuni, de la înregistrare şi autentificare biometrică la posibilitatea de înrolare carduri, istoricul tranzacţiilor, activarea notificărilor utile, opţiuni de filtrare informaţii şi situaţia la zi a datoriilor şi plăţilor, în materie de taxe, servicii sau amenzi.

„Începând de anul trecut, împreună cu echipa ADR, am reuşit să introducem în sistem noi funcţionalităţi care au generat beneficii pentru utilizatori, făcând ca plata taxelor şi serviciilor să fie mai uşoară, mai sigură şi mai rapidă. În continuare, scopul nostru este să livrăm o aplicaţie la fel de uşor de folosit precum aplicaţiile reţelelor sociale, utilizate deja de milioane de români”, spune Octavian Oprea, Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Aplicaţia mobilă Ghişeul.ro va fi disponibilă atât în Google Play, cât şi în App Store, putând fi descărcată şi utilizată în mod gratuit de către toţi utilizatorii.

Platforma Ghişeul.ro a devenit un proiect esenţial pentru dezvoltarea digitală a României. Conform unui raport al Autorităţii pentru Digitalizarea României, în perioada ianuarie – iulie 2021, în platforma Ghiseul.ro au fost înregistrate peste 1,7 milioane de tranzacţii, toate cu zero comision pentru contribuabili, iar plăţile efectuate prin Ghişeul.ro au totalizat peste 760 de milioane de lei.