NEPI Rockcastle împrumută 73 mil. euro de la International Financial Corporation pentru finanţarea unor proiecte de mediu în România

Autor: Cristina Bellu 22.07.2021

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a acordat un împrumut de 73,5 mil. euro companiei NE Property BV, filială deţinută în totalitate de NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din regiunea Europei Centrale şi de Est, cu scopul de a contribui la edificarea unei puternice infrastructuri de afaceri pentru proiectele de mediu în România, atrăgând ulterior şi o creştere economică a activităţilor cu emisii reduse de carbon.

Împrumutul este finanţat în cadrul Facilităţii de Răspuns la Criza Economiei Reale (Real Sector Crisis Response Facility) care dispune de un buget de 2 miliarde dolari, făcând parte din mai ampla facilitate a IFC de 8 miliarde dolari dedicată finanţărilor rapide oferite în contextul COVID-19 (Fast-Track Financing Facility) pentru sprijinirea acelor companii private afectate de problemele economice cauzate de COVID-19.

“NEPI Rockcastle continuă să se concentreze pe investiţii în activităţi economice curate şi sustenabile. Acest împrumut „verde” vine să reconfirme angajamentul nostru pe calea promovării practicilor sustenabile, prin angajamentul de alocare a fondurilor pe proiecte verzi eligibile desfăşurate în România, aşa cum sunt acestea definite în Cadrul nostru de Finanţare Verde”, spune Mirela Covaşă, CFO NEPI Rockcastle.

Având în vedere obiectivele de sustenabilitate ale NEPI Rockcastle şi obiectivul acesteia de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030, împrumutul va fi utilizat pentru a finanţa acele proiecte care respectă criteriile de eligibilitate din Cadrul de Finanţare Verde, conform Principiilor privind Obligaţiunile Verzi din 2018 şi Principiile privind Împrumuturile Verzi din 2020.

„Pe fondul pandemiei de COVID-19, finanţarea IFC vine într-un moment oportun şi va oferi NEPI Rockcastle accesul la lichidităţi pe termen lung, ajutând astfel mediul de afaceri să depăşească momentul de criză şi permanentele incertitudini ale acestor vremuri caracterizate de provocări multiple,” spune Ary Naïm, Director Regional ECE în cadrul IFC.

Portofoliul de investiţii pe care IFC l-a angajat în România pana in iunie 2021 se ridică la 1.03 miliarde dolari investiţi în 29 proiecte. Diversificate şi vizând sectoarele-cheie ale economiei, investiţiile IFC se concentrează pe consolidarea şi diversificarea sectorului financiar, dar a sectoarelor sănătăţii, agroindustrial, producţie şi retail.

NEPI Rockcastle este cea mai mare companie imobiliara de retail din regiunea Europei Centrale şi de Est. Grupul deţine în proprietate şi operează un portofoliu de 54 de proprietăţi de retail (fără a include societăţile mixte) în România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Serbia şi Lituania.