Studiu KPMG: Centrele de inovaţie ar putea fi relocate în afara Silicon Valley. În top sunt Singapore, New York şi Tel Aviv, însă şi România are potenţial

Autor: Ioana Nita 22.07.2021

Silicon Valley (California, SUA) este cunoscut ca principalul centru de inovaţie din lume pentru companiile de tehnologie, însă dat fiind faptul că pandemia de coronavirus a schimbat modul de lucru, munca de la distanţă devenind o normalitate, şi accesul la resurse umane talentate şi specializate în tehnologie este mult mai facil indiferent de regiunea de pe glob. Ca atare, centrele de inovaţie importante continuă să se dezvolte şi în afara ecosistemului din Silicon Valley, în top fiind oraşe precum Singapore, New York, Tel Aviv sau Londra, conform studiului KPMG Technology Industry 2021, însă şi România are potenţial.

“Una dintre lecţiile esenţiale ale acestui studiu este că, deşi Silicon Valley îşi va păstra importanţa, ar putea apărea noi centre de tehnologie. România oferă multe oportunităţi industriei de tehnologie şi are potenţialul de a se transforma într-un centru în următorii ani. Ţara îndeplineşte multe dintre criteriile stabilite de studiu pentru centrele de tehnologie. În ţară activează multe companii de succes in domeniu, România are o infrastructură IT foarte bună – printre cele mai rapide din lume – şi profesionişti IT care pot fi atraşi din universităţile de top ale ţării. De asemenea, sectorul IT este recunoscut ca un sector prioritar şi a beneficat de-a lungul timpului de măsuri de susţinere. Un focus mai mare pe măsurile care vizează cercetarea-dezvoltarea este important pentru a crea condiţii favorabile pentru valoare adăugată mare în economie”, a declarat Adela Ciucioi, Partener, Head of Technology, Media & Telecom, KPMG  România.

Pe măsură ce multe birouri şi oraşe au intrat în carantină în 2020, angajaţii au trecut în telemuncă, iar unii dintre ei au părăsit oraşele principale în căutarea unor spaţii mai mari la costuri mai reduse, printre alţi factori. Liderii în tehnologie cred că, in viitor, succesul se va construi pe un echilibru între spaţiul fizic al birourilor şi o mai mare flexibilitate.

Aprox. 39% dintre liderii industriei consideră că oraşele “centru”, precum Londra, Singapore sau Tel Aviv, vor continua să deţină un rol vital, facilitând colaborarea în comunităţi cu o infrastructură digitală solidă, potrivit studiului KPMG Technology Industry, la care au participat peste 800 de lideri din industrie. Aceste centre şi-au pierdut importanţa pentru doar 22% dintre respondenţi. Aceste informatii reflectă datele din ediţia 2021 a KPMG CEO Outlook, conform căruia 78% dintre liderii din domeniul tehnologiei nu intenţionează să îşi reducă spaţiul de birouri, iar un sfert (26%) anticipau că vor recruta angajaţi predominant în telemuncă.

“Succesul sectorului de tehnologie a depăşit majoritatea industriilor în timpul pandemiei de Covid-19, multe companii înregistrând creşteri semnificative de la începutul crizei. Aceste rezultate consolidează percepţia conform căreia creativitatea şi inovaţia se pot întâmpla oriunde, în contexul colaborării globale virtuale. Totuşi, o companie trebuie să poată inova, iar raportul KPMG Technology Innovation Hubs relevă că spaţiile de lucru fizice şi centrele de inovare rămân componente esenţiale în strategiile companiilor de tehnologie, deşi acestea ar putea fi relocate din Silicon Valley. Talentul în inginerie şi proprietatea intelectuală sunt fundaţia industriei de tehnologie, iar retenţia talentelor de vârf este un imperativ strategic. Angajatorii ştiu şi dezvoltă modele de lucru flexibile, inclusiv permanent hibride. Pe măsură ce forţa de muncă se dispersează geografic, vor apărea noi zone cu angajaţi specializaţi în tehnologie”, a precizat Alex Holt, Global Head, Technology, Media and Telecommunication, KPMG.

Liderii industriei au clasat oraşe din toată lumea, cu excepţia Silicon Valley, într-un top al locaţiilor ce vor deveni centre de inovaţie în tehnologie în următorii patru ani. Oraşele din acest top 10 aveau deja ecosisteme puternice şi înainte de pandemie, ajutându-le să iasă mai puternice din pandemie şi, posibil, să reprezinte o provocare pentru Silicon Valley, pe măsură ce lumea se pregăteşte pentru redresarea post-pandemie.

 

Top 10 oraşe ce pot deveni centre de inovaţie în tehnologie în urrmătorii patru ani (în afara Silicon Valley / San Francisco)

 

Ediţia 2021 a KPMG Technology Industry Survey, a noua de la lansare, cuprinde răspunsuri de la peste 800 de lideri din industria tehnologiei, inclusiv sub-sectoare precum servicii de tehnologie, internet / eCommerce, hardware / electronice, software / SaaS şi semiconductoare. Studiul online s-a desfăşurat în 12 ţări, iar două treimi dintre respondenţi (66%) au fost lideri executivi. Datele pentru acest studiu au fost colectate în perioada martie – mai 2021.

Comparativ cu studiul din anul precedent, ediţia din acest an aduce câteva schimbări notabile. Seul, aflat pe locul 8 în 2020, a scăzut până pe poziţia 14 în acest an, în timp ce Austin şi Seattle, clasate pe 11, respectiv 24 în 2020, împart locul 10 în ediţia curentă. Deşi Silicon Valley este regiunea dominantă în industria globală a tehnologiei, doar unul dintre trei lideri consideră că îşi va păstra pe termen lung poziţia în domeniul inovaţiei, iar un număr egal de lideri consideră că o va pierde.

“KPMG i-a întrebat pe respondenţii care considerau anterior că sunt foarte importante centrele fizice în ce măsură centrul global de inovaţie se va muta în următorii patru ani din Silicon Valley. O treime (32%) consideră că Silicon Valley îşi va menţine poziţia, dar un număr similar de lideri consideră o va pierde. Companiile de dimensiuni diferite au opinii uşor diferite. 38% dintre companiile mari consideră că Silicon Valley îşi va păstra supremaţia, dar doar 27% dintre companiile mici / start-up-uri au aceeaşi viziune. Companiile mijlocii se încadrează pe medie, la 32 de procente. Din studiul nostru reiese că liderii în tehnologie sunt atenţi la opiniile angajaţilor şi dezvoltă politicile şi viziunea asupra strategiilor pentru viitor în funcţie de nevoile şi aspiraţiile oamenilor lor, precum şi în funcţie de beneficiile şi provocările diferitelor modele. Industria are o reputaţie de trend setter in ceea ce priveste evolutia mediului de lucru şi consider că pandemia a accelerat inovaţia şi schimbarea progresivă. Nu există o abordare universală, aşa cum indică diferenţele din industrie. Cu toate acestea, deşi există o incertitudine în ceea ce priveşte modelele forţei de muncă pe termen lung, industria pare să accepte oportunitate unei structuri cu adevărat hibride, combinând ecosistemele vibrante ale centrelor de tehnologie cu agilitate, echilibrul şi accesul la talent oferite de telemuncă”, a conchis Holt.