Circa 90% dintre companiile cu mai mult de 10 angajaţi din România întâmpinau dificultăţi în recrutare înainte de pandemie, a doua cea mai mare valoare dintre ţările membre ale UE. În al treilea trimestru din 2020, rata locurilor de muncă vacante din România era de puţin peste 1%

Autor: Ramona Cornea 23.07.2021

Economiile din Europa au început să dea semne de redresare în primul trimestru al anului 2021, iar  relansarea treptată a activităţii economice a dus la o creştere a cererii de angajaţi şi a adus din nou îngrijorări cu privire la lipsa forţei de muncă. Astfel, pandemia a accentuat lipsa de forţă de muncă din anumite sectoare, după cum scrie Eurofound - Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

În 2019, înainte de pandemie, circa 90% dintre companiile cu mai mult de 10 angajaţi din România întâmpinau dificultăţi în recrutare, a doua cea mai mare valoare dintre ţările membre ale UE, după Slovacia. Mai mult, în al treilea trimestru din 2020 rata locurilor de muncă vacante din România era de puţin peste 1%, date care susţin că piaţa locală a muncii a revenit la lipsa forţei de muncă cu care se confrunta înainte de debutul pandemiei.