CFA: România aderă la euro în 2030. Cine este responsabil pentru întârzierea aderării? Bulgaria şi Croaţia vor intra în zona euro până în 2025. Întârzierea adoptării euro este o pierdere şi un risc, consideră Aurelian Dochia, analist economic

Autor: Claudia Medrega 31.07.2021

România ar putea adera la zona euro de-abia în 2030, estimează CFA România Politica fiscală prociclică este principalul vinovat al întârzierii adoptării euro, efectele văzându-se şi în inflaţie şi în dobânzi, şi se adaugă şi contribuţia pandemiei, susţine Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România nu şi-a propus cu seriozitate obiectivul trecerii rapide la euro, ci a prevalat curentul de gândire că nu suntem suficient de pregătiţi.

Momentul la care România ar adera la zona euro se în­de­părtează, ana­liştii CFA România anti­cipând că acest lucru s-a putea rea­liza cu întârziere,  în 2030, în timp ce Bulgaria şi Croaţia au fost primite de anul trecut în antecamera zonei euro şi în câţiva ani pot adopta mo­ne­da unică europeană.

România  a avut o fereastră de opor­tunitate între 2015 şi 2017, când pu­tea solicita oficial intrarea în ante­camera zonei euro (mecanismul de schimb valutar ERM II) în condiţiile în care atunci îndeplinea  toate cri­te­riile de convergenţă nominală ins­ti­tu­ite prin Tratatul de la Maastricht care privesc stabilitatea preţurilor, suste­nabilitatea finanţelor publice şi a gra­du­lui de îndatorare, stabilitatea cursu­lui de schimb şi nivelul ratelor do­bânzilor pe termen lung. În schimb, acum România nu mai îndeplineşte toate aceste criterii.