Fondurile de investiţii au vândut în 2020 opt companii în România, încasând 44 mil. euro. E cea mai mică sumă din ultimii şapte ani

Autor: Cristina Roşca 27.07.2021

În 2020, an marcat de pandemia de Covid-19, investitorii financiari au stat în expectativă atât când a venit vorba de investiţii, cât şi de exit-uri în România.

Fondurile de investiţii au încasat anul trecut doar 44 mil. euro din exiturile făcute în România, cea mai mică sumă de după 2014, arată datele din rapoartele Invest Europe-EDC, realizate în parteneriat cu casa de avocatură Gide. În 2020, primul an de pandemie, investitorii financiari au vândut în România opt companii, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacţii a fost de doar 5 mil. euro.

Această situaţie poate fi explicată prin faptul că, din datele ZF, un singur fond important de private equity din România a făcut în 2020 un exit major. Este vorba de Oresa, care a vândut brokerul de credite Kiwi Finance către grupul OLX.

În rest, în primul an de pandemie de Covid-19, investitorii financiari au stat în expectativă atât când a venit vorba de investiţii, cât şi de exit-uri pe plan local.