Exclusivitate ZF. Cât plătesc per capita pentru gunoi locuitorii din Bucureşti, Bacău, Timişoara şi Braşov. Sectorul 1, aproape dublu faţă de Timişoara, dar nu departe de tariful din Bacău. Costul anual/cap de locuitor variază între 270 şi 500 de lei, potrivit datelor analizate de ZF în baza răspunsurilor de la mai multe administraţii locale mari din România

Autor: Răzvan Botea 31.07.2021

Într-un demers realizat de ZF prin solicitări la peste 10 administraţii locale mari din România reiese că costul per capita pentru strângerea gunoiului menajer pentru persoanele fizice şi salubrizarea străzilor este de aproape 500 de lei pe an pentru sectorul 1 din Bucureşti, aproape dublu faţă de Braşov sau Timişoara, unde costul pe cap de locuitor pe an este de circa 270 de lei. Faţă de Bacău însă, costul cu salubrizare pe cap de locuitor este apropiat de cel din sectorul 1 – 436  de lei.

Bugetul de salubrizare al sectorului 1 este de 125 mil. lei în 2021, ceea ce la o populaţie de 250.000 de persoane înseamnă 499 de lei pe an. Alte administraţii care au răspuns solicitărilor ZF au un buget anual pentru salubrizare, dar lo­cuitorii plătesc lunar la rândul lor. Între timp, sectorul 1 a anulat con­tractul cu Romprest pe baza stării de alertă survenită ca urmare a neînţelegerii între cele două părţi.

ZF a solicitat informaţii în legătură cu contractele de salubrizare şi prima constatare este că există o lipsă totală de standardizare. Fiecare primărie face contractele aşa cum „o taie capul“, cu diferenţe mari de la perioada contractuală, până la costuri şi servicii incluse. Sumarul s-a realizat în urma extragerii acestor date din multitudinea de informaţii primite de la primăriile care au răspuns solicitărilor.