Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Ioan Gheorghiu, Amundi AM: Pe termen scurt, un val puternic de inflaţie face rău tuturor activelor, inclusiv acţiunilor. Pe termen lung însă au de câştigat acţiunile companiilor care reuşesc să transmită efectul de preţ către client

Autori: Eduard Ivanovici , Tibi Oprea 28.07.2021

Ioan Gheorghiu, deputy manager al Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din Europa, cu active în gestiune de 1.500 de miliarde de euro, crede că trendul inflaţionist vehiculat în ultima perioadă de analişti ridică mari semne de întrebare în privinţa lanţurilor de distribuţie şi producţie, acţiunile urmând să reprezinte în continuare principala strategie a investitorilor, în contextul în care inevitabilul val patru al pandemiei se va resimţi mai degrabă de-a lungul economiei şi mai puţin în interiorul pieţelor financiare.

„Este clar că a existat un puseu de inflaţie care pleacă în mare parte din efectul de bază. Ne raportăm la aceeaşi perioadă de anul trecut, când ne aflam în deflaţie. Însă există între timp această polemică potrivit căreia acest puseu este sau nu tranzitoriu, caz în care ne vom confrunta cu o inflaţie pe termen lung. Răspunsul este că nu ştim ce va fi, dar semnalele şi observaţiile făcute pe baza lanţurilor de distribuţie şi producţie oferă semne mari de întrebare şi alarmă referitor la o inflaţie persistentă. Nu ştim dacă se va întâmpla acest lucru, dar, ca administratori de investiţii, trebuie să fim pregătiţi. Cum investitorii caută întotdeauna surse de randament, iar obligaţiunile oferă în multe cazuri randamente aproape de zero, chiar negative în anumite situaţii, cumva singurele oportunităţi de câştig rămân în continuare acţiunile“, a spus Ioan Gheorghiu în cadrul ediţiei de marţi 27 iulie 2021 a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.