România, ţara iubitorilor de animale: Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa

Autor: Cristina Roşca 01.08.2021

Radiografia universului animalelor de companie: românii au peste 4 milioane de câini şi tot atâtea pisici, dar doar 290.000 de păsări şi 90.000 de peşti.

Aproape jumătate (42%) din gospo­dăriile din România au o pisică drept ani­mal de companie. Ponderea este similară şi în ca­zul proprietarilor de câini, arată cel mai re­cent raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale (FEDIAF). Există şi gospo­dă­rii care au ambele animale. Aceasta este cea mai mare pondere din Euro­pa, aproape fiind doar Polonia, ur­ma­tă de Cehia (41%). La polul opus se află Nor­vegia, Austria, Suedia şi Grecia, în aces­te ţări doar una din 5-6 gospodării are un astfel de animal.

Diferenţele considerabile sunt date de fap­tul că în România multe dintre gospo­dă­riile din mediul rural au la curte un câine sau o pisică. Ele sunt contorizate chiar dacă nu sunt văzute de proprietarii lor ca nişte ani­male de companie în adevăratul sens al cu­vântului, ci mai degrabă ca paznici – fie pen­tru oameni, fie pentru şoareci ori alte vietăţi.