OMV Petrom în primul semestru: Cererea de produse petroliere a revenit la nivelul pre-COVID, semnal de alarmă pe scăderea producţiei. Profitul net al companiei, în creştere cu 13% după primele şase luni ale anului, la vânzări stabile de 10 mld. lei

Autor: Roxana Petrescu 28.07.2021

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat prima jumătate a anului cu venituri de 10 miliarde de lei, la fel ca în perioada similară a anului trecut, şi cu un profit net de 980 de milioane de lei, cu 13% mai mare faţă de primele şase luni din 2020.

“Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 10.126 mil lei în 1-6/21 a crescut uşor cu 1% comparativ cu 1-6/20, în principal datorită preţurilor de piaţă mai bune pentru produsele petroliere şi electricitate, compensând volumele mai mici ale
vânzărilor de gaze naturale şi electricitate. Vânzările Downstream Oil au reprezentat 77% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 21%, iar cele din Upstream 1% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi)”, se arată în raportul consolidate al OMV Petrom.

Pentru primele şase luni ale anului, grupul a avut un buget de investiţii de 1,2 miliarde de lei, cu 23% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan. Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 9%, din cauza vânzărilor mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan.

Vânzarile totale de produse rafinate au fost cu 2% mai mari faţă de 1-6/20. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale grupului au crescut cu 17% faţă de 1-6/20, reflectând relaxarea restricţiilor de mobilitate. Volumul vânzărilor totale de produse rafinate
exceptând vânzările cu amănuntul a scăzut cu 12%, urmare a exporturilor mai reduse.

Volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au fost de 26 TWh, cu 19% mai mici faţă de 1-6/20, pe baza vânzărilor en-gros mai mari în prima jumătate a anului 2020 datorită tranzacţiilor încheiate în scopul îndeplinirii obligaţiilor pentru piaţa reglementată şi pentru piaţa centralizată de gaze naturale care au creat un efect de bază mai mare.