CEZ iese din Bulgaria: Eurohold, proprietarul Euroins România, a finalizat preluarea activelor grupului ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro

Autor: Cristina Bellu 28.07.2021

Еurohold, cel mai mare holding din Bulgaria şi proprietar al Euroins România, a finalizat achiziţionarea activelor grupului ceh de energie CEZ din Bulgaria, pentru 335 milioane euro.

Noile active vor fi deţinute în totalitate de Eastern European Electric Company (EEEC), potrivit informaţiilor transmise de oficialii Еurohold într-un comunicat.

Datele tranzacţiei, cea mai mare din acest an din regiunea Europei de Sud-Est, arată că proprietarul Euroins România a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică - CEZ Trade Bulgaria.

Grupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate unităţile CEZ Group din Bulgaria.

„Această achiziţie reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea Eurohold şi a economiei bulgare. Tranzacţia a asigurat un flux de peste 500 de milioane de euro în economia bulgară, dacă estimăm valoarea totală a tranzacţiei, inclusiv viitoarea ofertă obligatorie de licitaţie pentru acţionarii minoritari şi programul de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii CEZ în Bulgaria. În plus, achiziţia va oferi clienţilor şi investitorilor noştri o mai mare stabilitate şi predictibilitate în fiecare aspect şi va genera sinergii potenţiale şi oportunităţi favorabile”, spune Assen Christov, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold.

Până la finalul anului şi la finalizarea consolidării, se preconizează că atât activele totale, cât şi veniturile participaţiei combinate asigurare-energie vor depăşi 1,5 miliarde euro, în timp ce profitul operaţional combinat (EBITDA) se estimează că va ajunge la aproximativ 120 milioane euro pe an.

Conform strategiei sale de dezvoltare, până în 2025, Еurohold se aşteaptă să genereze un venit combinat de aproape 2 miliarde de euro anual şi un profit operaţional combinat (EBITDA) de aproape 200 de milioane de euro pe an. Oficialii companiei estimează că activele totale ale grupului consolidat vor depăşi 1,8 miliarde euro până la sfârşitul anului 2025.

Prin achiziţionarea şi integrarea activelor grupului CEZ şi în combinaţie cu celelalte segmente ale holdingului, Еurohold va deservi peste 7 milioane de clienţi şi va angaja peste 6.000 de persoane în 11 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE), precum şi din fosta Uniune Sovietică (FSU). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au mai mult de 3.000 de angajaţi şi furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienţi din cea mai populată parte a ţării, inclusiv capitala Sofia. Înainte de înţelegere, Еurohold avea puţin peste 3.000 de angajaţi şi deservea aproximativ 4 milioane de clienţi în 11 state, în principal prin intermediul grupului său de asigurări Euroins Insurance Group (EIG).

„După integrarea cu succes a filialelor Grupului CEZ, Eurohold îşi propune să sprijine actualul şi viitorul program de investiţii al CEZ din Bulgaria, concentrându-se pe serviciul pentru clienţi, actualizarea şi întreţinerea reţelei, inovaţiile, tehnologiile şi digitalizarea, precum şi energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Eurohold îşi va concentra dezvoltarea viitoare în două sectoare principale - asigurările şi energia. Obiectivul nostru este transformarea Eastern European Electric Company (EEEC) într-unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilităţi din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est”, adaugă Assen Christov.

Eurohold a finanţat achiziţia filialelor CEZ din Bulgaria printr-o combinaţie de capitaluri proprii, strânse printr-o majorare de capital, şi o ofertă publică de noi acţiuni la Bursa de Valori Bulgară (BSE), precum şi un pachet de finanţare complex.

La începutul acestei luni, Еurohold a strâns peste 80,5 milioane euro în fonduri proprii pe Bursa de Valori Bulgară printr-o nouă emisiune de acţiuni, susţinută de investitori internaţionali şi locali, care au subscris şi au plătit aproximativ 63 de milioane de acţiuni noi.

În România, CEZ a vândut anul trecut şapte dintre subsidiarele sale româneşti, active în domeniul distribuţiei de electricitate şi al energiei regenerabile, către compania Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), unul dintre cei mai mari manageri de active alternative din lume, deţinut de grupul australian Macquarie.

Tranzacţia a inclus reţeaua de distribuţie a energiei electrice, businessul de furnizare de electricitate, care are 1,4 milioane de clienţi, şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac.