EY îşi întăreşte expertiza departamentelor de Audit, Consultanţă şi Taxe din România cu cinci noi parteneri asociaţi

Autor: Cristina Bellu 28.07.2021

EY România anunţă că i-a promovat pe Cosmin Niţu şi Cristina Popa ca Parteneri Asociaţi în cadrul departamentului de Audit, şi pe Sofia Stoican şi Iulian Chira în cadrul diviziei de Consultanţă. Totodată, Costin Manta este noul Partener Asociat în echipa de Asistenţă fiscală şi juridică.

Cosmin Niţu s-a alăturat EY în 2007 ca junior în echipa de Audit, imediat după absolvirea facultăţii. În ultimii 14 ani a fost implicat în audituri ale clienţilor companii mici, mijlocii şi mari din mai multe industrii, inclusiv imobiliare, retail, produse industriale, producţie, asistenţă medicală şi distribuţie. Cosmin are o vastă experienţă în auditarea situaţiilor financiare întocmite în conformitate cu Standardele Române de Contabilitate şi Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, precum şi experienţă în tranzacţiile de pe pieţele de capital.

Cristina Popa şi-a început cariera în 2008 ca proaspăt absolvent, când s-a alăturat unei echipe de tineri profesionişti din cadrul EY România. În 2013 a fost promovată în funcţia de Manager şi în 2016 a devenit Senior Manager. Pe măsură ce a progresat în carieră, a gestionat audituri complexe, a coordonat echipe diverse din toate departamentele şi, de asemenea, din întreaga organizaţie de la nivel global. Principalii săi clienţi sunt companii din sectoarele: telecomunicaţii, petrol şi gaze şi automotive. În plus, face parte din echipa EY Capital Markets. 

Pasionată de DIGITAL GAM, standardizare şi simplificare, din 2019, deţine rolul de lider de implementare a analizei datelor de ţară (Country Data analytics implementation leader) şi susţine rolul digitalizării pentru un nou mod de a efectua procedurile de audit. 

„Cu o experienţă profesională de peste 13 ani în EY, Cosmin şi Cristina au demonstrat determinare şi profesionalism în proiectele în care au fost implicaţi şi sunt convins că vor avea o contribuţie importantă la creşterea practicii noastre de audit.”, spune Nicolas Sabran, Partener, Liderul departamentului de Audit şi servicii conexe al EY România.

Sofia Stoican este un consultant cu experienţă care deserveşte clienţi din sectorul public de mai mult de zece ani. Deşi domeniul său principal de specializare se concentrează asupra politicilor, programelor şi fondurilor Europene, Sofia Stoican a coordonat inclusiv proiecte de transformare în domenii diverse precum reforma sistemului de achiziţii publice, modernizarea administraţiei fiscale, digitalizarea serviciilor publice şi iniţiative legate de sistemul naţional de asistenţă socială.

„Prin nominalizarea Sofiei ca Partener Asociat în cadrul Departamentului de Consultanţă, EY România îşi confirmă angajamentul şi preocuparea de a sprijini formularea şi implementarea politicilor publice din România, atât prin dezvoltarea competenţelor locale, cât şi prin valorificarea expertizei globale.”, spune Carmen Adamescu, Partener, Consultanţă, Government & Public Sector Leader, Head of Technology Transformation, Solution Delivery and Cybersecurity EY România & Moldova.

Iulian Chira s-a alăturat EY în 2015, iar în prezent coordonează o echipă de 35 consultanţi tehnici cu expertiză în dezvoltarea de aplicaţii web şi mobile, integrare de aplicaţii enterprise, infrastructură cloud, soluţii de raportare bazate pe sisteme de business intelligence şi machine learning. Cu peste 14 ani de experienţă în domeniul dezvoltării software, Iulian Chira a implementat soluţii pentru management de proiecte şi portofolii (PPM) pentru clienţi internaţionali care activează în domenii diverse de business.  

El este responsabil şi de dezvoltarea EY Transformation Hub, un produs software complex menit să ajute organizaţiile în procese ample de transformare, prin definirea strategiei de business, punerea ei în aplicare într-un mod riguros şi monitorizarea transparentă a valorii generate.

Iulian Chira este absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Costin Manta s-a alăturat EY în 2008 ca senior consultant în echipa de impozite indirecte. În ultimii 13 ani a fost implicat în proiecte de consultanţă, asistenţă în cadrul inspecţiilor fiscale şi litigii fiscale ale clienţilor din mai multe industrii, inclusiv imobiliare, retail, produse industriale, producţie, asistenţă medicală şi distribuţie.

El a dezvoltat proiecte inovatoare, precum recuperarea TVA aferentă creanţelor neîncasate, susţinerea deducerii TVA aferentă serviciilor transfrontaliere, recuperarea TVA din contribuţii asimilate reducerilor, dar şi dezvoltarea unor soluţii de automatizare a TVA, precum EY VAT check.

„În noul rol, Costin va continua procesul de inovare a soluţiilor de reducere a costurilor fiscale pentru clienţii noştri şi va contribui şi mai mult la creşterea practicii noastre de servicii fiscale şi juridice.”, spune Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.