Numărul de insolvenţe a crescut cu 30% în S1 faţă de primele şase luni de anul trecut. Construcţiile, producţia de textile şi comerţul conduc plutonul. Aproape 3.100 de companii au intrat în incapacitate de plată în perioada ianuarie-iunie 2021

Autor: Cristina Roşca 01.08.2021

Getica 95, cel mai mare furnizor de energie concurenţial, şi lanţul de librării Diverta sunt două dintre cele mai noi companii locale care şi-au cerut intrarea în insolvenţă în acest an.

Numărul de companii lo­cale care au intrat în in­solvenţă în primele şa­se luni din 2021 s-a apropiat de 3.100, ceea ce reprezintă o creşte­re de peste 30% com­pa­ra­tiv cu perioada si­mi­la­ră a anului trecut. Di­fe­renţele majore apar şi în con­tex­tul în care în primele luni de pan­de­mie – mar­tie – mai 2020 – statul a in­jec­tat ma­siv bani în economie pentru a ţine busi­nessul pe linia de plutire, aşa că firmele au stat în aşteptare. Se poate observa astfel că în aprilie 2020 doar 72 de firme au intrat în inca­pa­citate de plată, faţă de 600 în aceeaşi lu­nă din acest an. Intrarea în incapacitate de plată a fost un instrument folosit masiv de fir­me în perioada crizei anterioare, de acum mai bine de un deceniu. Criza eco­nomică generată de pandemia de COVID-19 ar putea duce la o nouă explozie.