Serbia, Albania şi Macedonia de Nord un „mini-Schengen“ de lângă noi

Autor: Catalina Apostoiu 29.07.2021

Liderii Serbiei, Albaniei şi Macedoniei de Nord critică aspru autorităţile de la Bruxelles cu privire la ritmul lent al extinderii UE, angajându-se să meargă mai departe cu propria zonă liberă de travel şi business în aşteptarea integrării ţărilor lor în bloc, scrie Financial Times.

„Trebuie să vedem ce putem face pentru noi, pentru popoarele noastre, cum ne putem extinde propriile pieţe“, a declarat Alekander Vucic, preşedintele Serbiei. Zoran Zaev, premierul Macedoniei de Nord, şi-a exprimat nemulţumirea că „EU nu-şi ţine“ promisiune, adăugând: „Trebuie să accelerăm beneficiile practice pentru proprii cetăţeni“.

Edi Rama, proaspăt reales premier al Albaniei, a comparat colaborarea cu Bruxelles-ul cu piesa de teatru Aşteptându-l pe Godot a lui Samuel Beckett.

Mini-Schengenul din Balcani va include o relaxare graduală a restricţiilor de călătorii, „coridoare verzi“ mai rapide la graniţe, timpi reduşi de aşteptare pentru mărfuri şi acces mai facil la permise de muncă. Se speră ca zona, despre care Vucic spune că ar urma să devină operaţională înainte de finalul anului, va include în cele din urmă Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina, fiind de asemenea deschisă Kosovoului. Liderul sârb a arătat că Balcanii nu mai pot aştepta ca UE să-i unifice, după ce regiunea s-a confruntat cu conflicte etnice şi religioase şi realizări economice inferioare de la destrămarea fostei Iugoslavii după 1991.

Ţările au progrese semnificative de făcut înainte de a fi acceptate de UE, însă în opinia lor calea oficială către aderare a devenit prea complicată. „Ţinta finală este de a deveni o ţară membră a UE, dar până UE decide trebuie să găsim căi de a continua procesul de europenizare“, a declarat Zaev.

Comisia Europeană a declarat că susţine eforturile de integrare a tuturor celor şase ţări balcanile într-o piaţă comună regională. „Obiectivul final, integrarea în UE, nu s-a schimbat“, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei.

Cât despre ritmul lent al aderării, comisia a declarat că îndeamnă guvernele naţionale să meargă mai departe cu Albania şi Macedonia de Nord „cât mai curând posibil“.

Chiar dacă negocierile vor începe, apetitul politic pentru extinderea UE este foarte scăzut în cele mai puternice ţări ale blocului, mai ales în condiţiile retragerii cancelarului german Angela Merkel, un susţinător al integrării Balcanilor.

Analiştii avertizează că odată cu trecerea timpului, atracţia altor potenţiali parteneri, cum ar fi Rusia şi China, dar şi Turcia şi Emiratele Arabe Unite, ar putea creşte.

Fed a folosit  cuvântul „reţinut“ în 2007 pentru a descrie perspectiva riscurilor creditelor subprime pentru locuinţe”. Prăbuşirea acestei pieţe a adus criza financiară globală. Acum, pentru inflaţia, foloseşte termenul „trecător“.