Lipsa forţei de muncă se îndreaptă spre nivelul de dinainte de pandemie. În 2019, pierderile companiilor din cauza penuriei de forţă de muncă se ridicau la 7 miliarde de euro

Autor: Ramona Cornea 01.08.2021

Florin Godean, Adecco: „Lipsa de forţă de muncă necalificată a ajuns la nivelul din 2019. Marele risc este că unele companii pot intra în insolvenţă din cauza unor penalităţi pe care trebuie să le plătească pentru nerespectarea contractelor“ Sorina Donisa, APT: „Lipsa forţei de muncă poate duce la scăderea ritmului de creştere a businessului, la întârzierea livrării comenzilor către clienţi, asumarea unor costuri mai mari cu forţa de muncă existentă şi a unor posibile penalităţi“ Sorina Faier, Elite Searchers: „Deficitul este mare în ceea ce îi priveşte pe specialişti. Chiar dacă în pandemie au fost concedieri masive, piaţa s-a redresat.“

După scăderea ratelor de ocupare şi a orelor de lucru în Europa în 2020, economiile ţă­rilor membre ale Uniunii Europene au început să arate semne de redresare la începutul anului anului 2021, iar această relansare treptată a activităţii economice a dus la o creştere a cererii de angajaţi şi a trezit din nou îngrijorările cu privire la lipsa forţei de muncă, conform raportului „Tackling labour shortages in EU Member States“ al Eurofound - Fundaţia Europeană pentru Îmbună­tăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă este o agenţie tripartită a Uniunii Europene al cărei rol este de a oferi cunoştinţe pentru a ajuta la dezvoltarea unor politici sociale şi de ocupare a forţei de muncă şi de muncă mai bune.

Pentru România, Eurofound citează un studiu al PwC care spune că în 2019, pierderile companiilor din cauza penuriei de forţă de muncă se ridicau la 7 mld. euro, respectiv 3,7% din PIB.