La un deficit bugetar estimat la 7% din PIB, nici nu poate fi vorba de o ipoteză a reducerii de taxe. Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a spus că din 2022 începe programul „zero taxe pe salariul minim”, la început cu un sector, cel mai probabil HoReCa

Autor: Răzvan Botea 31.07.2021

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, unul dintre promotorii programului „zero taxe pe salariul minim”, promovat în programul de guvernare al USR-Plus, susţine că de la începutul anului viitor urmează să experimenteze eliminarea taxelor pe primii 2.300 de lei din salarii. Întrebarea este cum poate să suporte un buget şi aşa tensionat, cu deficit de 7% din PIB estimat în 2021 şi datorie publică de peste 50% din PIB o „gaură” de 5 mld. de lei.

„Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a spus, miercuri seară, ministrul economiei, Claudiu Năsui.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, este de părere că în primul rând spaţiul bugetar nu ar permite eliminarea taxelor pe salariul minim, în condiţiile în care deficitul bugetar estimat pentru anul acesta este de 7% din PIB, iar datoria publică este estimată la peste 50% din PIB.