Verbund, cel mai mare producător de energie din Austria, cu ochii pe achiziţii în România: compania vrea să cumpere 35 MW funcţionali în eolian

Autor: Roxana Petrescu 30.07.2021

Austriecii de la Verbund scanează piaţa pentru o achiziţie, după ce au deblocat lucrările la un parc eolian pus pe hold Piaţa de energie verde trece astfel printr-o efervescenţă ridicată, orientarea UE spre reducerea emisiilor de carbon readucând investitorii în „ring“.

„Pa partea de dezvoltare de proiecte şi achiziţii de active, s-au depus eforturi semnificative pentru implementarea portofoliului extins de proiecte eoliene şi solare în Austria, dar şi peste graniţe. În acest sens, este în analiză achiziţia unor proiecte eoliene cu o capacitate de circa 35 MW, deja funcţionale, în România“, spun reprezentanţii Verbund, în raportul semestrial al grupului.

Compania a terminat primele şase luni ale anului cu venituri de un miliard de euro. În general, pentru a ridica un MW într-un proiect eolian este necesară o investiţie de 1,5 milioane de euro, astfel că valoarea proiectelor căutate de Verbund este de peste 50 de milioane de euro. De altfel, în 2019, com­pania a reluat un proiect de 57 MW, în Tulcea, noua dată de punere în funcţiune fiind 2024, potrivit datelor publicate de com­pania naţională de transport a ener­giei, Transelectrica. Noile proiecte s-ar adauga unui portofoliu de peste 200 MW operat de austrieci pe plan local.