Economia zonei euro, creştere peste aşteptări în T2: PIB-ul celor 19 ţări care folosesc moneda unică a crescut cu 2% faţă de primul trimestru, însă inflaţia a depăşit target-ul propus de Banca Centrală Europeană

Autor: Eduard Ivanovici 30.07.2021

Economia zonei euro a crescut peste aşteptări în al doilea trimestru, continuând să treacă peste recesiunea provocată de pandemie, în timp ce eliminarea măsurilor anti-Covid a trimis inflaţia peste parametrii propuşi de Banca Centrală Europeană pentru luna iulie, transmite Reuters.

Oficiul european de statistică Eurostat a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB) al ţărilor care folosesc moneda unică a crescut cu 2% în aprilie-iunie prin comparaţie cu trimestrul precedent.

Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când măsurile de carantină au adus economiile continentului la niveluri nemaiîntâlnite de la ultima criza financiară, PIB-ul s-a majorat cu 13,7%.

Dar spre deosebire de economiile din Statele Unite şi China, care au depăşit deja maximele pre-pandemie, economia zonei euro rămâne cu 3% sub rezultatele obţinute la sfârşitul lui 2019.

Eurostat spune că inflaţia zonei euro a crescut la 2,2% în iulie de la 1,9% în iunie – cea mai mare rată din octombrie 2018 şi peste majoritatea estimărilor oferite de analişti, de 2%.

Printre ţările cu cele mai bune performanţe se găsesc a treia şi a patra economie a zonei euro, Italia şi Spania, care au crescut faţă de T1 cu 2,7% şi, respectiv, 2,8%. Economia Portugaliei, alimentată din plin de sectorul turistic, s-a majorat cu 4,9%.

De la începutul lui 2020, zona euro a suferit două perioade de recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de pierderi. Cel mai recent, măsurile anti-coronavirus şi-au făcut simţită prezenţa în economia regiunii la sfârşitul lui 2020 şi începutul lui 2021.

Erste Group estimează că economia României va creşte cu 6,7% în 2021. Bernd Spalt, CEO: Indicatorii arată clar o redresare economică mai dinamică în estul UE decât în Europa de Vest

Activităţile au fost afectate în T1/2021 din cauza slăbiciunilor prezentate de Germania, prima economie a continentului, unde perioada de lockdown începută în noiembrie a lovit puternic consumul privat.

Chiar dacă luăm în calcul pericolul reprezentat de varianta Delta şi problemele din lanţurile de aprovizionare, ING se aşteaptă la creşteri similare – circa 2% - în al treilea trimestru, părere împărtăşită şi de institutul de cercetare Capital Economics din Londra.