Investiţi în România! Adrian Gâdea, preşedintele CJ Teleorman: Fiecare oraş din judeţ va avea un nou parc industrial. În parcul industrial din Alexandria vrem să îi atragem pe românii plecaţi în afară şi care vor să înceapă aici un business

Autor: Bogdan Alecu 06.08.2021

Consiliul Judeţean Teleorman are în plan să atragă noi investiţii în judeţ prin construcţia de parcuri industriale în toate cele cinci oraşe ale judeţului. Dacă în Alexandria vechile uzine de dinainte de 1989 încă funcţionează, acestea fiind privatizate şi modernizate, în celelalte oraşe multe dintre vechile fabrici s-au închis.

„La începutul lunii iulie am avut o delegaţie în Alexandria formată din ambasadori şi funcţionari, o discuţie în cadrul căreia le-am prezentat oportunităţile de a investi în Teleorman şi care sunt oportunităţile. În Alexandria avem 18 hectare pentru un parc industrial. Acolo vom avea în perioada imediat următoare şi un proiect tehnic pentru a duce toate utilităţile necesare. Din cele 18 hectare o suprafaţă este rezervată celor din Teleorman şi din Alexandria, care sunt plecaţi în afară şi doresc să revină aici şi să investească aici. Lor vrem să le punem la dispoziţie teren cu toate utilităţile pentru o investiţie. Aceleaşi oportunităţi le putem oferi şi în Turnu, Videle, Zimnicea şi Roşiori“, a spus Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

El a subliniat că în condiţiile în care pe plan local agricultura joacă un rol important, sunt vizate investiţii şi în viitoare depozite de fructe şi legume unde cei care le cultivă să le poată aduce pentru stocare.

„Noi avem peste 550.000 de hectare de teren agricol, adică circa 85% din suprafaţa judeţului şi vrem să investim în platforme pentru colectarea fructelor şi legumelor la nivel judeţean“, a spus Adrian Gâdea.

Consiliul Judeţean a atras o finanţare de circa 60 mil. euro pentru modernizarea Spitalului Judeţean din Alexandria, unde pe lângă reabilitarea a două corpuri, a demarat şi construcţia unui corp nou de clădire.

„Am avut proiectul pentru reabilitare a celor două corpuri de 20 mil. euro, fonduri europene, cele două pro­iecte în derulare pentru UPU şi Ambulatoriu de 5 mil. euro iar viitorul corp nou cu cinci etaje, aproape 20 mil. euro. Vorbim de 60 mil. euro investiţi sau care urmează a fi investiţi în perioada imediat următoare. La această sumă adăugăm şi echipamentele achiziţionate de 2-3 mil. euro din bani de la bugetul judeţului“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Şi Spitalulul Municipal Caritas din Roşiori este acum într-un proces de reabilitare termică cu fonduri europene şi sunt în licitaţie pentru reabilitarea şi modernizarea spi­ta­lului municipal din Turnu Măgurele şi a celui din Zimnicea.

„Ne vom concentra să găsim şi alte oportunităţi de investiţii. Pe de altă parte, avem o problemă cu elaborarea PNRR. Deşi în ordonanţă se menţionează că domeniul sănătăţii este unul important şi se vor aloca bani pentru modernizarea spitalelor, Consiliile Judeţene, care au cele mai multe unităţi sanitare în subordine, am văzut şi vedem că apar tot mai multe probleme cu acestea, noi nu suntem eligibili pentru a accesa aceste fonduri europene pentru a continua investiţiile. Sperăm ca într-un final CJ-urile să fie eligibile, măcar pentru acest domeniu“, a subliniat Adrian Gâdea.

În ceea ce priveşte infrastructura, consiliul a mo­dernizat în ultimii ani 145 de kilometri de drum jude­ţean, iar alţi 100 sunt în proces de modernizare.

„Avem o infrastructură rutieră modernizată şi reabilitată în proporţie de 85% iar cu ce vom realiza în perioada imediat următoare din cei 820 km de drumuri judeţene să fie reabilitaţi în totalitate“, a subliniat Adrian Gâdea.

Dincolo de drumurile judeţene, Teleormanul are nevoie de o autostradă spre Bucureşti. În ultimii zece ani deşi traficul a crescut până la valori care justifică construcţia unei autostrăzi, toate proiectele au fost amânate, anulate sau uitate. Abia acum s-a reluat din nou discuţia despre un nou studiu de fezabilitate cu privire la construcţia unui drum de mare viteză, iar CNAIR vrea momentan să lăţească pe o porţiune de 9 km drumul la o bandă şi jumătate pe sens, pe modelul DN2, dar pe tronsoane de circa 1-2 km.

„Noi avem şi circa 320 km de drumuri naţionale în judeţ. Drumul Bucureşti-Alexandria este unul dintre cele mai aglomerate din ţară, există şi un studiu de trafic care arată că pe această rută se poate construi şi o autostradă. Mai există şi DN52 Alexandria-Turnu Măgurele, acolo s-au demarat procedurile de licitaţie şi ar fi trebuit demarate lucrările. Vom demara o serie de scrisori pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu au început lucrările pe Alexandria-Turnu şi ce se întâmplă pe Bucureşti-Alexandria, unde traficul este tot mai aglomerat. DN6 s-a lărgit anul trecut dar doar pe un kilometru, acum s-au reluat din loc în loc, dar fără continuitate. Noi milităm pentru modernizarea drumului Bucureşti-Alexandria este şi cel legat de cei care vor să investească în Teleorman. Sunt 80 km distanţă iar cei care investesc aici, pot avea acces şi la infrastructura Bucureştiului în circa o oră. Atunci când ai şi un drum modern, timpul de deplasare se poate realiza într-un timp şi mai scurt“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.