Fondurile de pensii din Europa încă nu ştiu cum să trateze un factor major de risc. Obligaţiile fiduciare se bat cap în cap cu respectarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice

Autor: Eduard Ivanovici 03.08.2021

Principala organizaţie care reprezintă fondurile de pensii din Europa spune că modul în care industria ar trebui să pună în balanţă randamentul financiar şi dorinţa de a realiza mai multe investiţii sociale şi de mediu nu este suficient de clar în momentul actual.

Lipsa clarităţii înseamnă că investitorii în pensii, care reprezintă aproximativ 4.200 de miliarde de euro, ar putea îndrepta mai puţin cash către activele sustenabile, în condiţiile în care relocarea capitatului către măsurile de salvare a planetei devine un aspect tot mai presant pe măsură ce schimbările climatice continuă să îşi spună cuvântul la nivel mondial, conform Bloomberg.

În prezent, „fondurile de pensii din Europa au obligaţia legală de a investi pe termen lung în interesul beneficiarilor”, spune Matti Leppala, secretar general al Pensions Europe, cu sediul în Bruxelles.

„Este prea greu de spus cum îndeplinirea cu orice preţ a ţelurilor ESG (environmental, social governance -n.r.) va intra în contradicţie cu obiectivele de tip fiduciar”, continuă Leppala.

Felul în care managerii de active tratează riscurile reprezentate de trendul ESG va defini industria în anii următori. În Europa, este clar că s-a exagerat în mai multe rânduri cu privire la cererile de investiţii etice, având în vedere că sectorul este presat să îşi reevalueze eticheta ESG pe fondul unui cadrul mai strict de reglementare.

Între timp, fondurile de hedging rămân în urmă în ceea ce priveşte investiţiile ESG, mişcare ce nu a trecut neobservată de către industria fondurilor.

Totuşi, fondurile de pensii nu au reuşit să găsească un răspuns la întrebarea „Cât de mult ar trebui să ne concentrăm pe rentabilitatea clienţilor şi cât de mult ar trebui să aplicăm măsurile de salvare a planetei?”. Anul acesta, fondurile europene ESG monitorizate de Bloomberg au înregistrat o creştere medie de 14%, cu patru procente sub indicele Stoxx Europe 600. Totodată, fondurile ESG din SUA şi Japonia au obţinut o rentabilitate mai mică decât indicii de referinţă din respectivele ţări.

Piaţa dedicată investiţiilor ESG poate depăşi 50.000 de miliarde de dolari până în 2025, sumă ce ar reprezenta o treime din totalul activelor globale aflate în administrare.

Comisia Europeană se pregăteşte să îi solicite Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) să caute moduri de interpretare a datoriilor fiduciare din cadrul industriei în 2022, susţine Leppala.

Managerii europeni de active sunt nevoiţi să se adapteze la cel mai ambiţios cadru de reglementare din lume, proiectat pentru a duce capitalul cât mai departe de emiţătorii de carbon. În acest sens, Regulamentul UE de Publicare a Informaţiilor Financiare (SFDR), care a intrat în efect în luna martie, îi forţează pe manageri să dezvăluie gradul de sustenabilitate din cadrul portofoliilor pe care le deţin.