CEZ: Există un interes vădit al consumatorilor de energie de a deveni prosumatori, principalul scop fiind reducerea costurilor cu energia electrică

Autor: Roxana Petrescu 04.08.2021

Scumpirea fără precedent a energiei electrice accelerează tendinţa prin care consumatorii, casnici sau companii, devin producători, intrând astfel în categoria prosumatorilor, spun cehii de la CEZ, unul dintre cei mai puternici jucători din piaţa de profil, cei care administrează reţeaua de distribuţie din regiunea Oltenia.

„La nivelul operatorului de distribuţie, spre exemplu, oferim consultanţă şi suport în procesul de ra­cordare pentru un număr considerabil de companii şi persoane fizice care deţin centrale electrice fotovoltaice. Până în prezent, în aria operaţională Distribuţie Oltenia (judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea) sunt racordaţi 2.358 de produ­cători care însumează o putere evacuată de 308,21 MW“, spun reprezentanţii CEZ România.

Operaţiunile CEZ au fost preluate recent de fondul australian de investiţii MIRA, cele două părţi lucrând în prezent la o strategie de dezvoltare pe termen lung. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cumpărătorul, este cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internaţional şi este parte din Macquarie Group, aflat în top 10 companii din Austra­lia în funcţie de capitalizarea de piaţă.

În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiţii 12,5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Austra­lia, Austria, Finlanda, Spania şi SUA. Australienii au plătit 24,6 mld. coroane cehe (964 mil. euro sau 4,8 mi­liarde de lei) pentru această achiziţie.

O capacitate semnificativă

Clubul celor peste 2.350 de producători de energie pe care îi susţine reţeaua de distribuţie gestionată de CEZ va creşte până la finalul acestui an, spune compania, tendinţa prosumatorilor, atât persoane fizice, cât şi juridice de a face saltul spre producţie de energie fiind tot mai vizibilă.

„Trendul la nivelul prosumatorilor este în creştere. Astfel, ne aşteptăm ca numărul de producători de energie electrică să crească în rândul persoanelor fizice, dar şi juridice, şi vrem să ne asigurăm că avem create toate condiţiile necesare pentru ra­cordarea acestora la reţeaua de distribuţie. În prezent, operatorul de distribuţie din cadrul grupului a emis avize tehnice de racordare şi contracte de racordare care însumează o capacitate de 223,95 MW“, spune compania.

Practic, până la finalul acestui an, Oltenia va avea un portofoliu complet nou de producţie cu o capacitate de peste 530 MW de energie solară.

„Există un interes vădit al consuma­torilor de energie de a deveni prosumatori, principalele scopuri fiind redu­cerea costurilor cu energia electrică şi totodată protejarea mediului înconjurător. Având în vedere diversele fonduri parţial rambursabile sau nerambursabile, o parte din consumatori optează pentru instalarea de panouri fotovoltaice.“