UNSAR: Circa 66% din cele mai mari 50 de daune la asigurările de locuinţe, provocate de incendii în 2020

Autor: Mircea Nica 04.08.2021

Circa 66% din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor de locuinţe au fost provocate de incendii anul trecut, potrivit informaţiilor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR). În anul 2020, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 mil. lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuinţe, în creştere cu 16% faţă de 2019.

Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul, pentru care s-au plătit despăgubiri în valoare de 9,1 mil. lei în 2020, în creştere cu 11% faţă de 2019. Incendiul continuă să fie riscul cu o rată ridicată de incidenţă, atât în cazul daunelor produse locuinţelor, cât şi în cazul proprietăţilor sau bunurilor deţinute de companii.

„Incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele noastre. Cu toate acestea, sunt şi alte riscuri care generează daune importante şi de care ar trebui să fim conştienţi, cum ar fi inundaţiile, furtul sau furtuna.“ 

Prin urmare, accesarea unei soluţii pentru asigurarea locuinţei şi a bunurilor va face mereu diferenţa în cazul unei situaţii neprevăzute. Prin lipsa unei asigurări de locuinţă, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale“, a declarat Adrian Marin, preşedinte al UNSAR.

În România, riscurile catastrofale precum cutremur, indundaţii şi alunecări de teren pot fi acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei. Valoritle ce depăşesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativeă. Aceasta acoperă, în plus, riscuri precum incendiu, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.