BRD şi Garanti BBVA Romania au acordat un credit legat de obiective de sustenabilitate de 120 milioane euro unei companii deţinute de NEPI Rockcastle

Autor: Roxana Rosu 04.08.2021

BRD şi Garanti BBVA Romania au acordat un credit de 120 milioane euro companiei NE Property BV, deţinută în totalitate de NEPI Rockcastle, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de extindere pe înca doi ani şi cu o opţiune de majorare până la maximum 240 milioane euro.

BRD a acţionat în calitate de aranjor principal mandatat, finanţator, bancă de structurare ESG şi agent de facilitate, suma acordată de bancă fiind de 100 milioane euro.

Creditul, legat de ratingul ESG înregistrat de împrumutat, a fost acordat în conformitate cu Principiile de Finanţare legată de obiective de sustenabilitate, recomandate de Loan Market Association, versiunea 2021.

”Pentru BRD, tranzacţia este cu atât mai importantă cu cât urmează după o alta - emisiunea obligatară verde încheiată cu succes de NEPI Rockcastle, în care Grupul Société Générale şi-a asumat rolul de agent de structurare verde şi de consiliere ESG. Portofoliul nostru de finanţări sustenabile se extinde astfel prin acest credit ESG, aranjat şi structurat de banca noastră, în continuarea unor alte tranzacţii semnificative, între care amintesc creditul pentru compania Hidroelectrica, cel mai mare credit verde acordat până acum în România”, a declarat Yves Lallemand, Director General adjunct al BRD, coordonatorul activităţilor de Corporate Banking.

NEPI Rockcastle este unul dintre liderii segmentului de retail real estate din zona Europei Centrale şi de Est, având 52 de proprietăţi în nouă ţări, dintre care 20 la nivel local, şi un portofoliu de active (la finalul anului 2020) în valoare de 5,8 miliarde euro.

“Sustenabilitatea este una dintre priorităţile strategice ale Garanti BBVA Romania, în linie cu rolul asumat de contributor semnificativ la o dezvoltare economică ce reflectă grija faţă de mediu şi incluziunea socială. Suntem mândri să adăugăm acest proiect în portofoliul nostru şi vom continua să promovăm în continuare finanţarea sustenabilă", a declarat dl. Çağri Memişoğlu, Deputy General Manager Garanti BBVA România.

La instrumentarea tranzacţiei au contribuit casele de avocatură CMS Romania, care a asigurat consultanţa juridică în favoarea consorţiului bancar, şi Dentons Europe, care a asistat grupul NEPI Rockcastle.

”Pentru NEPI Rockcastle, sustenabilitatea se află pe lista priorităţilor şi a devenit în timp, mai degrabă decât o necesitate, un stil de viaţă. Ne dorim să fim un exemplu pentru comunitatea în care activăm, iar din acest motiv, ne concentrăm asupra investiţiilor în operaţiuni de dezvoltare durabilă şi alocăm fonduri pentru proiecte ecologice eligibile în proiectele desfăşurate în proprietăţile grupului din CEE. Scopul nostru e ca prin derularea acestor acţiuni sustenabile să încurajăm consumatorii şi părţile interesate să se alăture acestei mişcări, deoarece responsabilitatea este o acţiune, nu o tendinţă”, a declarat Mirela Covaşă, CFO NEPI Rockcastle.