UPDATE: Franţa va oferi Libanului 100 de milioane de euro pentru programe de asistenţă directă

Autor: Mihai Draghici 04.08.2021

Franţa va oferi Libanului 100 de milioane de euro pentru programe de asistenţă directă destinată populaţiei şi 500.000 de doze de vaccin anticoronavirus, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron.

Franţa va oferi 100 de milioane de euro, în următoarele 12 luni, "prin noi angajamente, în scopul susţinerii directe a populaţiei libaneze", a declarat Emmanuel Macron, conform postului France 24, la Conferinţa internaţională pentru susţinerea Libanului, organizată la exact un an de la explozia masivă produsă în zona portuară din Beirut. Fondurile vor fi oferite pentru programe educaţionale, pentru alimente şi dezvoltarea agriculturii.

În plus, Franţa va oferi în august Libanului 500.000 de doze de vaccinuri anticoronavirus, a precizat Emmanuel Macron.

Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Liban îşi propune să răspundă nevoilor cetăţenilor libanezi, estimate de Naţiunile Unite la nivelul de 350 de milioane de dolari (294 de milioane de euro). Prin primele două conferinţe ale donatorilor au fost colectate fonduri de 280 de milioane de euro.

Libanul se confruntă cu o criză economică şi socială masivă, amplificată de explozia produsă pe 4 august 2020 în zona portuară din Beirut. Deflagraţia s-a soldat cu peste 210 morţi şi mii de răniţi şi a provocat daune majore în multe cartiere din Beirut. La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Libanului, Michel Aoun, l-a desemnat pe Najib Mikati în funcţia de prim-ministru, în eforturile pentru depăşirea impasului politic de la Beirut.