ALEPH STORY: Universitatea Babeş-Bolyai a cumpărat cu 40 mil. lei hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

Ziarul Financiar 04.08.2021
ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF, o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, fie că este politic, social, cultural, economic sau de business
 
Dana Ciriperu: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a devenit actor pe piaţa imobiliară. A cumpărat un hotel în Cluj-Napoca la finalul lunii iulie, de fapt, atunci a fost anunţată oficial finalizarea tranzacţiei, iar acum cumpără un complex pe litoral pentru a-şi pregăti terenul să îşi trimită studenţii şi profesorii acolo. E o universitate activă şi cred că acest lucru contează. Ca tendinţă, Ioana, ce mesaj dau achiziţiile acestea, dincolo de faptul că nu schimbă mare lucru în piaţă?
 
Ioana Răduca: întrebarea e dacă putem vorbi despre o tendinţă, putem vorbi despre faptul că tot mai multe universităţi din România îşi caută sedii aşa cum trebuie, se extend, caută locaţii pretabile pentru laboratoare de cercetare, locaţii de relaxare. UBB a luat în calcul faptul că lumea trebuie să se mai şi distreze vara la mare, că e mai ieftin probabil să ai hotelul tău unde să trimiţi studenţii, profesorii, decât să te îndrepţi de fiecare data către oferta din piaţa publică.
 
Dana Ciriperu: E un ac în carul cu fân mai degrabă, pentru că de asta şi discutăm, nu e o tendinţă, e un semnal dat de Universitatea din Cluj.
 
Ioana Răduca: Nu aş spune un nu categoric şi aş avea următorul argument. Dacă ne uitpm în ultimul an la multe dintre deciziile care s-au luat în lumea academică din România o să vedem că UBB a fost cumva deschizător de drumuri. Una dintre cele mai recente decizii legate de cum se reiau cursurile în mediul universitar din această toamnă indiferent de ce va veni peste noi din punct de vedere al îmbolnăvirilor COVID, a plecat de la ceea ce a spus UBB, care a pus la masa rectorii la începutul acestei veri pentru a lua această decizie. Chiar dacă ei sunt o picătură într-un ocean, sunt picătura aia care reuşeşte cumva să coaguleze. Mai mult, profesorul Daniel David, rectorul de la UBB, este un om care pare foarte hotărât să schimbe cumva paradigm din învăţământul superior românesc. Este unul dintre puţinii universitari de la noi care nu s-a ferit să spună cu subiect şi predicat în piaţa publică ce multe lucruri are de schimbat mediul academic de la noi, pentru că este încremenit în timp, pentru că nu mai ajută pe nimeni şi pentru că în esenţă nu face cee ace trebuie şi nu îşi respectă menirea. Mai mult decât atât, UBB este prima universitate care a susţinut proiectul UiPath. în momentul în care tu ai o astfel de viziune, când ştii să mergi pe mâna unor oameni care sunt cu adevărat deschizători de drumuri în zona lor, înseamnă că ştii la ce să te uiţi, că ai legătura cu viaţa reală. Nu trebuie să ne mai gândim la lumea academică precum la un univers extrem de închistat, unde sunt oameni care au o medie de vârstă de 70 ani, unde clădirile trebuie să fie toate cu tradiţie. Este în regulă, dar una este cu tradiţie cum vezi o clădire de la Cambridge, de la Oxford, care emană tradiţie, dar este îngrijită, şi alta e să vedem imagini absolut înfiorătoare de prin universităţile noastre în care iarna este un frig de crapă pietrele şi nu te poţi gândi la studii, laboratoarele par din fotografii pe care le vedem din anii ’60-’70. Am putea să luam ca un semnal ce face UBB în momentul în care pleacă la cumpărături imobiliare.