Robinhood, aplicaţia de tranzacţionare care face senzaţie pe Wall Street şi care vrea să-i determine pe micii investitori să devină milionari datorită bursei, creşte cu peste 25% la începutul şedinţei de astăzi

Autor: Eduard Ivanovici 04.08.2021

Acţiunile platformei de trading Robinhood au crescut cu peste 25% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, 4 august, după cu au înregistrat un plus de 15% în premarket.

Rezultatele sunt alimentate de interesul arătat de celebra investitoare Cathie Wood şi micii traderi care îndreaptă acţiunile către a patra şedinţă de creşteri, după dezamăgitoarea ofertă publică iniţială (IPO) de săptămâna trecută.

În prezent, capitalizarea bursieră a companiei ajunge la 49 de miliarde de dolari, cu 11 miliarde peste nivelul atins în urma IPO-ului, potrivit Reuters.

În premarket, Robinhood a fost pe locul doi în ceea ce priveşte volumul de acţiuni tranzacţionate în New York.

„Oamenii încearcă să sară la bord după votul de încredere oferit de Cathie Wood. Principalul factor de creştere a fost cu siguranţă faptul că Wood a obţinut o participaţie semnificativă după IPO”, spune firma de private equity Great Hill Capital.

Ark Fintech Innovation, condus de Wood, a cumpărat marţi alte 89.622 de acţiuni la Robinhood, iar activele reprezintă acum 0,9% din portofoliul companiei. Per total, firma a acumulat aproape 5 milioane de acţiuni în valoare de 229 de milioane de dolari.

Totodată, Robinhood a devenit cel mai menţionat nume de pe WallStreetBets, grupul de Reddit care se află în centrul aşa-ziselor meme stocks, precum lanţul de cinematografe AMC şi retailerul de jocuri video GameStop.

________________________________________________________

 

Compania a fost creată în 2013, anunţând la acea vreme că plănuieşte să „democratizeze finanţele” în contextul mişcării „Occupy Wall Street”. În scurt timp, aplicaţia a devenit extrem de populară în rândurile generaţiilor Millennials (cei născuţi între 1980 şi 1996) şi Gen Z (1996-2010) întrucât nu percepe comision pentru tranzacţiile pe care le efectuează clienţii.

Recent, platforma a ajutat micii investitori ai grupului de Reddit „Wall Street Bets” să cumpere un număr cât mai mare de acţiuni ale lanţului de magazine GameStop, mişcare realizată cu scopul de a genera pierderi pentru fondurile de hedging care au plasat sume uriaşe împotriva aceloraşi acţiuni. Conform CNBC, fondurile respective au raportat pierderi de peste 91 de miliarde de dolari în ianuarie.

Însă conducerea a blocat ulterior tranzacţionarea acţiunilor GameStop, iar utilizatorii nu au întârziat să critice decizia şi au acuzat compania de manipulare a pieţei, cerându-le autorităţilor americane să deschidă o investigaţiei asupra aplicaţiei.

Robinhood a atras peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci pentru a-i consolida poziţia. Totodată, firma a strâns câteva sute de milioane de dolari în urma unor facilităţi de creditare oferite de bănci precum JPMorgan, Morgan Stanley, Barclays şi Wells Fargo.

„Practic, am avut o încărcare fără precedent a sistemului. Mişcarea a devenit virală pe social media, oamenii îşi făceau conturi pe Robinhood şi exista o activitate mare de cumpărare”, a declarat CEO-ul Vladimir Tenev, unul dintre cofondatorii companiei.

Tenev reprezintă visul american. Născut în Bulgaria, a migrat către Statele Unite cu părinţii pe când avea doar cinci ani, urmând să crească în Washington DC şi să studieze la Universitatea Stanford din California.

A renunţat rapid la munca de doctorat şi a lansat Robinhood cu unul dintre prietenii săi, Baiju Bhatt, în 2013. Anterior, cei doi au creat două companii, Celeris şi Chronos, care nu s-au bucurat nici pe departe de succesul înregistrat de Robinhood.

Platforma a crescut în mod constant şi a reuşit să atragă în 2018 o serie de investiţii care au evaluat-o la 6 miliarde de dolari, iar Tenev şi Bhatt au devenit miliardari înainte să împlinească vârsta de 35 de ani. În decembrie, aplicaţia era evaluată la 20 de miliarde de dolari.

În timp ce pandemia a închis business-uri pe bandă rulantă, Tenev şi Bhatt au raportat creşteri sănătoase, unul dintre prietenii lor acuzându-i că profită de pe urma suferinţei altora.

În urmă cu câţiva ani, Tenev a apărut în lista Forbes a celor mai influenţi oameni de afaceri de până în 30 de ani şi a fost inclus în clasamentul Fortune „under 40”.Însă acum, miliardarul trebuie să gestioneze o bătălie pe mai multe fronturi.