Un şir întreg de instituţii şi oameni ar fi trebuit să verifice siguranţa lucrărilor pe şantierul din centrul Capitalei, unde au murit 2 muncitori. Lucrările nu aveau autorizaţie. Cine răspunde?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.08.2021

Cezar Petre, preşedintele Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier: Dacă ar fi avut echipamentul de protecţie stipulat în planul de sănătate şi securitate în muncă - cu ham, cască, vestă - accidentul ar fi putut fi evitat. Mai mult, în perioadele cu temperaturi ridicate, se poate lua decizia de a întrerupe lucrările sau se pot asigura condiţii propice pentru lucru - o zonă cu umbră sau apă. Se poate să se oprească lucrările în intervalul orar 11-14, cu reluarea lor seara sau când temperaturile permit desfăşurarea lor.

Accidentul de pe şantierul din centrul Capitalei, care a dus la moartea a doi muncitori peste care s-a surpat un mal de pământ, este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, în acest moment ancheta fiind în desfăşurare.

Marţi seară, la o zi de la producerea accidentului, patru poliţişti cu o maşină de poliţie supravegheau zona, care a fost împrejmuită pentru a nu permite accesul.