Polexit, Hunexit: Joaca de-a v-aţi ascunselea prin ieşirea din UE

Autor: Catalina Apostoiu 04.08.2021

În Polonia, numărul cetăţenilor care se declară pentru ieşirea din UE n-a fost niciodată mai mare ca acum, însă în acelaşi timp procentul celor care susţin rămânerea ţării în bloc este unul ridicat, mult mai mare. Premierul ţării susţine că nici nu se pune problema unui Polexit, subiectul fiind doar speculat de politicieni. Însă chiar mesajele şi acţiunile autorităţilor par să împingă polonezii să-şi dorească ieşirea din UE. Şi în Ungaria apar astfel de mesaje, ministrul de finanţe de acolo făcând recent un anunţ privind o posibilă retragere a ţării din UE - se va mai gândi peste 10 ani.

Nemulţumirea polonezilor cu privire la structurile europene este în creştere, relevă ultimul sondaj realizat de SW Research pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, scrie Warsaw Business Journal. Aproape 17% dintre cei chestionaţi cred că ţara lor ar trebui să părăsească Uniunea Europeană.

Alţi 62,2% au răspuns negativ la întrebarea dacă Polonia ar trebui să iasă din UE. Peste 20% sunt indecişi. Cei cu vârste de peste 50 de ani şi cei cu studii superioare se opun Polexi­tului. Numărul celor care se declară pro-Polexit a crescut considerabil comparativ din cel înregistrat în sondajele de la sfârşitul anului trecut, potrivit Notes From Poland.

Partidul de guvernământ din Polonia, PiS, insistă că susţine statului de stat membru al UE al ţării, premierul Mateusz Morawiecki spunând luna trecută că nu există „niciun risc de Polexit“ şi acuzând opoziţia că stârneşte „emoţii politice“ prin faptul că susţine contrariul.

Totuşi, un număr de oficiali guvernamentali au criticat UE, acuzând-o că încearcă să submineze suveranitatea ţării şi să înlăture guvernul PiS. Zbiegniew Ziobro, ministrul polonez de justiţie, acuza în mai Bruxellesul că are o atitudine „colonială“ faţă de Polonia.

Rezultatele ultimului sondaj vin pe fondul unui nou conflict între Varşovia şi Bruxelles-ul cu privire la statul de drept, unii experţi argumentând că acţiunile guvernului polonez au plasat practic Polonia în afara ordinii juridice europene.

Preşedintele Senatului polonez, Tomasz Grodzki, consideră că „semnele pregătirii pentru Polexit sunt din ce în ce mai clare“, notează Rzeczpospolita. Acesta avertizează că jocul autorităţilor este unul periculos, deoarece ţara a votat fără echivoc pentru aderarea la UE.

Cât priveşte Ungaria, ministrul de finanţe de acolo, Mihaly Varga, a declarat că Ungaria şi-ar putea reevalua statutul de membru al UE până la finalul deceniului, relatează Budapest Business Journal.

Varga a avertizat că Ungaria şi-ar putea regândi poziţia odată ce va deveni contributor net la bugetul UE. Oficialul ungar a arătat însă că dacă un vot ipotetic ar avea loc în Ungaria în acest an cu privire la aderarea la UE, el s-ar „număra printre cei care ar vota favorabil“.