Uber a obţinut un profit de 1,1 miliarde de dolari în T2, în mare parte datorită deţinerilor la Didi, gigantul din ride-hailing care s-a prăbuşit pe bursă din cauza autorităţilor de la Beijing

Autor: Eduard Ivanovici 05.08.2021

Gigantul american Uber a raportat un profit de 1,1 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie. În mare parte, rezultatele de datorează unor venituri nerealizate de 1,4 miliarde de dolari la Didi şi 471 de milioane de dolari la Aurora, un startup dedicat vehiculelor autonome, scrie CNBC.

Acţiunile grupului chinez de ride-hailing Didi au scăzut cu peste 30% de la oferta publică iniţială din iulie, micşorând participaţia deţinută de Uber cu 2 miliarde de dolari săptămână trecută. Pierderile operaţionale ale Uber au ajuns la 1,19 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, pierderile din EBITDA ajustată, adică profitul operaţional înregistrat de  Uber, au fost de 509 milioane de dolari, de la 150 de milioane în trimestrul precedent, reprezentând în aceleaşi timp o îmbunătăţire de 328 de milioane de dolari prin comparaţie cu acelaşi trimestru de anul trecut. EBITDA se referă totodată la câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare.

Didi pierde rapid 22 de miliarde de dolari din valoare de piaţă şi scade sub nivelul înregistrat datorită IPO-ului

Uber şi-a reiterat aşteptările conform cărora va obţine pragul de profitabilitate în ceea ce priveşte EBITDA ajutată până la finalul lui 2021, spune Nelson Chai, directorul financiar al companiei.

Până acum, segmentul Uber Eats a ajutat firma să suporte o bună porţiune din efectele negative ale crizei sanitare. Când oamenii nu au mai putut călători, s-au orientat asupra serviciilor de food delivery, Uber declarând că divizia continuă să înregistreze rezultate puternice pe măsură ce sunt ridicate măsurile anti-Covid la nivel mondial.

Astfel, Uber Eats a depăşit şi în T2 segmentul principal de mobilitate, cu un venit de 1,96 miliarde de dolari vs. 1,62 de miliarde.

Acţiunile Uber au suferit un declin de 18% de la începutul anului până acum.

Uber a folosit 50 de companii fictive din Olanda pentru a evita plata taxelor pe venituri de 6 miliarde de dolari: „Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”