“Cadoul” grecilor de la OTE pentru Orange România - achiziţia participaţiei fostului Romtelecom la fostul Cosmote - care le va permite francezilor să preia efectiv fostul monopol din telefonia fixă, costă doar 33 mil. euro, fără datorii. Fostul Cosmote - evaluat la doar 109 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 05.08.2021

Grupul elen OTE a anunţat oficial, printr-un comunicat de presă, cât estimează că va fi costul pe care îl va suporta pentru “cadoul” oferit Orange România - achiziţia participaţiei fostei companii Romtelecom la fosta companie Cosmote România - tranzacţie care înlătură ultimul obstacol din calea preluării efective de către francezi a fostului monopol din telefonia fixă din România.

Pachetul de 30% din acţiunile fostului Cosmote are o valoare de doar 33 mil. euro, în condiţiile în care, afirmă grecii, întreaga companie valorează doar puţin peste 100 mil. euro. Cu tot cu datorii însă, preţul pachetului de 30% aproape se dublează, la 59,5 mil. euro, conform datelor OTE.

“Grupul OTE intenţionează să achiziţioneze acţiunile la telekom România Mobile Communications (TKRM - fostul Cosmote), ceea ce va conduce la controlul OTE a aproape 100% din TKRM. Pe baza unei valori convenite a operatorului de 109 milioane euro pentru 100% din TKRM, valoarea pachetului de 30% deţinut de TKR a fost stabilită la 32,78 milioane euro. Preţul final de achiziţie va fi determinat după ajustările finale privind datoria netă şi fondul de rulment al TKRM. Pe baza previziunilor actuale, preţul estimat de achiziţie este de aproximativ 59,5 milioane euro şi va fi stabilit odată cu disponibilitatea datelor finale privind datoria netă finale şi fondul de rulment. Preţul final de cumpărare va fi luat în considerare pentru distribuirea veniturilor reziduale din vânzarea TKR, mai târziu în cursul anului”, conform comunicatului OTE.

Anunţul OTE nu reprezintă o surpriză în condiţiile în care OTE a anunţat anterior că valoarea de piaţă a companiei mobile din Romania este apropiată de cea contabilă. Conform datelor din raportul financiar al OTE pe 2020 valoarea contabilă a TKRM - fostul Cosmote - era de 196,5 mil. euro.

Dacă propunerea OTE va fi aprobată de Comisia Europeană, acţiune ce pare a fi doar o formalitate dacă judecăm după viteza foarte mare cu care a fost aprobată achiziţia fostului Romtelecom de către Orange România, francezii ar putea deveni formal “stăpânii” fostului monopol din telefonia fixă din România în doar câteva luni.