Fini sunt! Aţi verificat astăzi câţi bani aveţi în Pilonul II de pensie?

Autor: Cristian Hostiuc 06.08.2021

Destul de multă lume a auzit de Pilonul II de pensie, acolo unde 7,2 milioane de români sunt participanţi. Foarte puţini dintre ei ştiu care este diferenţa între pensia de la stat sau o pensie Pilon III pe care o poate face fiecare individual. Dar foarte puţini se uită măcăr lunar şi ştiu câţi bani s-au adunat în contul Pilon II de pensie din 2008 încoace, de când  s-a înfiinţat acest sistem.

Dacă nu ştiţi, lunar, 3,75% din salariu vostru brut se duce către unul din cele şapte fonduri al Pilonului II de pensie, acolo unde se strâng bani pe care îi puteţi retrage doar când ajungeţi la pensie. Doar 10% dintre noii salariaţi care încep să contribuie la Pilonul II de pensie îşi aleg personal fondul, 90% dintre ei lăsându-se la voia sorţii, ceea ce arată că n-au nicio idee despre acest sistem.

Sunt şapte fonduri Pilion II de pensie, administrate de companii diferite, private, toate aparţinând unor grupuri financiare internaţionale. Banii sunt ai voştri, dar sunt administraţi de alţii.

Dacă pensia de la stat depinde de salariul vostru şi de valoarea punctului de pensie care este stabilită anual de către guvern, la Pilonul II de pensie valoarea contului depinde de salariul brut şi de câştigurile obţinute pe parcurs de cei care vă administrează banii.

Citiţi articolul integral pe Aleph News.