Investitorii americani din retail, în căutare de chilipiruri: ETF-urile cu expunere pe acţiunile chinezeşti atrag fluxuri masive de cash, chiar dacă investitorii instituţionali aleg să se îndepărteze de Beijing

Autor: Eduard Ivanovici 06.08.2021

Investitorii de retail îşi îndreaptă tot mai mult atenţia asupra fondurilor care monitorizează acţiuni chinezeşti în urma scăderilor bruşte din ultimele săptămâni, prin contrast cu instituţiile care au rămas mai degrabă precaute în condiţiile în care Beijingul continuă să atace unele dintre sectoarele cheie ale ţării, relatează Financial Times.

Un ETF (exchange traded fund) listat în Statele Unite, care deţine nume precum Alibaba, Tencent, JD.com şi Meituan, a atras peste 2 miliarde de dolari de la începutul lunii iulie. Astfel, ETF-ul KraneShares CSI China Internet, în valoare de 5,3 miliarde de dolari, a obţinut sume record de cash din partea traderilor din retail, într-o perioadă în care investitorii instituţionali se feresc din ce în ce mai mult de sectoarele predispuse la restricţiile autorităţilor chineze.

Fluxurile vin după câteva săptămâni chinuitoare pentru acţiunile chinezeşti tranzacţionate în unele centre financiare internaţionale, precum Hong Kong şi New York. Represaliile lansate recent asupra sectorului dedicat meditaţiilor private din China au dus la prăbuşirea acţiunilor din trei companii listate pe Wall Street, în timp ce indicele Nasdaq dedicat marilor companii chineze din tech a pierdut peste 20% din valoare în iulie. De altfel, fondul KraneShares a suferit un declin de circa 30% în 2021.

Totuşi, există ETF-uri cu expunere pe acţiuni chinezeşti care au atras tot mai mult cash în ultimele săptămâni, sfidând astfel atitudinea ofensivă a Beijingului. De exemplu, ETF-ul iShares China a atras 470 de milioane de dolari în doar câteva zile, conform datelor agregate de portalul ETF.com.

Între timp, un indice care urmăreşte acţiuni chinezeşti din industria internetului, listate la nivel internaţional, se tranzacţionează la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani în ceea ce priveşte rata de preţ/venituri, perioadele de sell-off din trecut fiind urmate de performanţe cu mult peste aşteptări.

Acum, analiştii atrag atenţia că ultimele fluxuri de cash ar putea fi rezultatul unor factori tehnici. Investitorii care plasează pariuri împotriva ETF-urilor ar putea încuraja fluxurile deoarece persoanele aflate pe partea cealaltă a tranzacţiilor au o nevoie din ce în ce mai mare de a achiziţiona acţiuni.

De asemenea, analiştii au observat o creştere a opţiunilor de cumpărare – produse care le permit traderilor să parieze pe o valoare mobiliară fără să o deţină – din ETF-urile cu expunere pe companiile chinezeşti, ceea ce alimentează achiziţiile pe măsură ce companiile financiare cumpără acţiuni în cadrul fondurilor pentru a obţine protecţie în cazul în care preţul începe să crească în mod semnificativ.

JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite, spune că investitorii din retail ar trebui să se aştepte la noi intervenţii din partea Beijingului cu privire la procedurile antitrust, situaţiile privind competiţia neloială, protejarea adolescenţilor şi securitatea cibernetică.