ZF Live Special. Agrobusiness sustenabil: România nu duce lipsă de idei inovative care să dezvolte un agrobusiness mai sustenabil; modalităţile învechite de a face agricultură vor fi uşor înlocuite

Autor: Iulia Apostoiu 14.08.2021

♦ Ştefan Arsene a fondat Aeroponix Robotics, primul start-up din România bazat pe sistemul de aeroponie care are un impact favorabil asupra mediului ♦ Alexandru Pavel este un tânăr IT-ist care a fondat start-up-ul VetFast, o aplicaţie care se bazează pe digitalizarea proceselor din domeniul veterinar ♦ Adrian Chicireanu este cofondatorul Solarino, un sistem de automatizare smart pentru solarii şi sere agricole, fără intervenţie umană ♦ Cosmina şi Şerban Dinu au creat o seră mobilă care nu are podea şi pe care o trag cu tractorul zilnic pe o suprafaţă nouă de păşune.

România are un potenţial uriaş de dezvoltare a unui agrobusiness mult mai sustenabil pe viitor, iar metodele clasice de agricultură din mediul rural sunt înlocuite de proiecte inovative, a fost una dintre concluziile emisiunii ZF Live. Agrobusiness sustenabil.

Ştefan Arsene este fondator şi administrator al Aeroponix Robotics, primul start-up din România bazat pe sistemul de aeroponie care are un impact favorabil asupra mediului în sensul că reduce consumul de apă cu până la 90%. El a investit până acum 10.000 de euro şi a ajuns la al 15-lea model de sistem care are 2 m pe 40 de cm şi trei niveluri. Deocamdată în sistem se cultivă doar microplante, însă în Europa, cei cu acest sistem au ajuns să cultive şi legume. „Impactul este unul destul de mare fiindcă se reduce consumul de apă cu 85% faţă de hidroponic şi 95% mai puţină apă decât dacă ai cultiva în pământ, adică este o pierdere minimă de apă prin evaporare”, a spus Ştefan Arsene.