Zoltan Prosszer, administrator special al Romcab, şi Dana Neţoi, director financiar al companiei, trimişi în judecată de DIICOT pentru raportări false la bursă. Prejudiciu de 5 mil. lei

Autori: Roxana Rosu , Liviu Popescu 09.08.2021

Zoltan Prosszer, administrator special, fost CEO al producătorului de cabluri Romcab Târgu-Mureş, insolvenţa şoc a bursei de la Bucureşti şi companie care acum are 40 mil. lei capitalizare, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de directorul economic Dana Neţoi, sub acuzaţia că au redactat şi publicat rapoarte financiare false în 2016 şi 2017, prejudiciul total fiind de 5 milioane de lei.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în datele de 11.08.2016 şi 15.11.2016, în exercitarea aceleiaşi rezoluţii infrac­ţio­nale, în calitate de director general şi membru al Consiliului de Admi­nistraţie al unei societăţi admise la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, unul dintre inculpaţi a controlat şi coordonat întocmirea/a aprobat şi implicit a determinat aducerea la cunoştinţa acţionarilor firmei (deţinătorii de valori mobi­liare ai societăţii respective), prin publicarea pe site-ul operatorului de piaţă (în secţiunea emitentului) a rapoartelor financiare intermediare aferente semestrului I 2016, respectiv trimestrului III 2016, care conţineau indicatori financiari (situaţia stocu­rilor, situaţia cheltuielilor şi rezulta­tul curent) care nu reflectau condi­ţiile economice reale ale societăţii (raportat la datele de 30.06.2016 respectiv 30.09.2016)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, cei doi sunt inculpaţi într-un dosar înregistrat pe 4 august 2021. 11 persoane, cel mai probabil acţionari ai Romcab, s-au constituit parte civilă. în 2017, pe baza unui raport publicat la Bursă, ZF scria că un acţionar al companiei  a cerut lămuriri în cadrul adunării generale a acţionarilor cu privire la pierderea de 180 mil. lei înregistrată de Romcab în anul 2016.

Administratorul special al companiei Zoltan Prosszer - CEO spunea la acea dată că este vorba de o ”eroare contabilă”. Pe 23 ianuarie 2017, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, directorul general al acesteia a semnat un raport publicat la BVB prin care transmitea acţionarilor informaţii nereale cu privire la situaţia înregistrată de societate din perspectiva incidentelor de plată (şi implicit a cauzelor lipsei de lichiditate), prin sublinierea caracterului temporar (de scurtă durată) al dificultăţilor financiare, care în fapt nu corespundeau cu informaţiile cunoscute de conducerea societăţii la acea dată despre situaţia economică structural deficitară a emitentului (existând probleme de fond cu privire la lichiditate şi capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile curente de plată), potrivit DIICOT.

În consecinţă, DIICOT a instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 4,93 mil. lei. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.