Electrica: Proiectele noastre din PNRR vizează energia solară, eoliană sau stocarea energiei. Din 24 de proiecte, 18 sunt pe distribuţie

Autor: Roxana Petrescu 09.08.2021

Electrica are la capătul firelor pe care le administrează circa 3,8 milioane de consumatori.

Finanţarea unor viitoare proiecte eoliene sau solare, alături de susţinerea planurilor de mobilitate electrică şi de stocare a energiei sunt câteva dintre investiţiile pe care grupul Electrica speră să le finanţeze prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În total, Electrica are 24 de proiecte depuse, 18 dintre acestea fiind pe zona de distribuţie a energiei electrice.

„Grupul Electrica a depus un număr de 24 de proiecte de investiţii, dintre care 18 depuse de Distribuţie Energie Electrică România (DEER). Principalele proiecte depuse de Electrica pentru PNRR au avut în vedere investiţii în parcuri fotovoltaice şi eoliene, infrastructura pentru stocarea energiei şi reţea de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice. Proiectele propuse de DEER pentru PNNR se referă la lucrări care au în vedere obiective de eficienţă energetică, precum modernizarea de linii electrice aeriene, montare panouri foto­voltaice pe clădirile staţiilor, implemen­tarea de sisteme de măsurare inteligentă (smart meters)“, au spus reprezentanţii grupului. Spre exemplu, potrivit datelor pe 2020, grupul Electrica reuşise să conecteze numai între 2% şi 4% din clienţii din portofoliu la contoare inteligente, în funcţie de zona de distribuţie acoperită. Media pe ţară este de 15%, dar sunt şi operatori care deja au 35% dintre clienţi echipaţi cu contoare inteligente.