Localităţile limitrofe se apropie vertiginos de dezvoltarea rezidenţială din marile reşedinţe de judeţ. În Giroc, Timiş, locuinţele livrate în 2020 le-au depăşit pe cele din Timişoara

Autor: Alina-Elena Vasiliu 10.08.2021

♦ Acest ritm de dezvoltare continuă o tendinţă începută în urmă cu câţiva ani deja. În paralel cu dezvoltarea rezidenţială din marile oraşe, iau amploare şi zonele limitrofe acestora.

Apetitul românilor pentru locuinţe, simultan cu dorin­ţa de a „fugi“ de aglome­raţia din marile oraşe, face ca zonele limitrofe reşedin­ţe­lor de judeţ puternic dez­vol­tate economic să fie tot mai înţesate de locu­in­ţe. Astfel, treptat, localită­ţile-satelit ale capitalelor de judeţ se apro­pie vertiginos, ca număr de livrări de case şi apartamente, de oraşele mari, uneori chiar depăşindu-le.

Este, de pildă, cazul localităţii Giroc, din judeţul Timiş, unde s-au livrat anul trecut 1.844 de locuinţe, în condiţiile în care Timişo­ara a fost scena livrării a 1.379 de unităţi, po­trivit informaţiilor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

În acelaşi timp, în localităţi precum Năvodari (judeţul Constanţa), Şelimbăr (judeţul Sibiu) sau Miroslava (judeţul Iaşi), diferenţele faţă de reşedinţele de judeţ se estompează de la un an la altul. Doar 41 de locuinţe a avut în plus anul trecut Constanţa faţă de Năvodari.