Răspândirea tulpinii delta zdruncină încrederea investitorilor, pune bursele în alertă, pune pe fugă creditorii Americii şi stâneşte îngrijorări privind economia mondială

Autor: Catalina Apostoiu 11.08.2021

Încrederea investitorilor în redresarea celei mai mari economii europene, cea germană, a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului trecut după ce o creştere a îmbolnăvirilor a generat îngrijorări privitoare la o posibilă înăsprire a restricţiilor pandemice, scrie Bloomberg.

Indicatorul ZEW al aşteptărilor a scăzut la 40,4 în august de la 63,3 în luna anterioară, preşedintele institutului Achim Wambach avertizând cu privire la „riscuri în creştere“ pentru economie.

Deşi peste jumătate din populaţia Germaniei este vaccinată complet, numărul cazurilor de infectare din cea mai mare economie este în creştere.

Bursele rămân prudente pe fon­dul temerilor privind tulpina delta. Evoluţia acestora rămâne una amestecată în condiţiile în care răs­pândirea tulpinii erodează apetitul pentru risc. Evoluţiile negative privind răspândirea coronavirusului ţin investitorii pe jar, prudenţa urmând probabil să rămână cuvântul de ordine în următoarele zile.

În SUA, investitorii se îndepărtează de titlurile de datorie ale unora dintre companiile ame­ricane cele mai afectate de coro­navirus, după reevaluarea ritmului de deschidere a celei mai mari economii a lumii din perspectiva răspândirii tulpinii delta.

Obligaţiuni emise de companii de croazieră, operatori de cine­ma-tografe şi retaileri au suferit scăderi de preţuri, în condiţiile în care din ce în ce mai multe companii îşi amână planurile de readucere a angajaţilor la birou, în timp ce altele aleg să le impună acestora să se vaccineze.

China şi-a înăsprit măsurile COVID-19 pentru a combate o creştere a cazurilor zilnice, existând temeri că această decizie ar putea afecta creşterea economică a ţării, cu consecinţe la nivel mondial.

Unii economişti s-au declarat preocupaţi de abordarea „toleranţă zero“ faţă de COVID adoptată de China.

Această abordare, care include lockdown-uri stricte şi testare în masă, au ajutat ţara să ţină focarele anterioare sub control până acum.

Însă tulpina delta este mai contagioasă şi ar putea fi mai greu de controlat, iar acest lucru ar putea afecta revenirea economiei chineze, avertizează economiştii, potrivit CNBC.

„Dacă lockdown-urile şi progresul legat de vaccinări nu vor permite economiilor locale să se redeschidă până la mijlocul lunii august sau începutul lunii septembrie, vom fi nevoiţi să ne revizuim proiecţia de creştere pentru economia chineză“, se arată într-o notă a băncii australiene ANZ.

Orice perturbare a economiei chineze ar putea afecta creşterea economiei mondiale, avertizează renumitul strateg David Roche.

Lockdown-urile din China ar putea bloca lanţurile globale de aprovizionare, afectând comerţul internaţional, creşte costurile unor bunuri şi aşteptările privind inflaţia la nivel mondial, arată acesta.