Monsson, cel mai puternic dezvoltator de energie verde: De anul viitor se dă startul pe marile şantiere noi de eoliene şi solare. Costurile au scăzut, randamentele au crescut

Autori: Roxana Petrescu , Iulia Apostoiu 11.08.2021

Noul val de proiecte eoliene vine cu turbine enorme, de 7 MW, de 2,5 ori mai mari decât cele existente acum, efervescenţa din piaţă fiind la cote maxime.

În 2022, România va vedea primele sale turbine noi ridicate după în­gheţul total al industriei din 2014 şi deşi de data aceas­ta obsta­cole­le ţin mai degrabă de in­fra­structură, teh­nologia poa­te suplini lipsurile din re­ţele, a declarat Sebas­tian Enache, business de­velop­ment manager al Monsson-PLC, în ca­drul emisiunii de business ZF Live.

„Începând de anul viitor în România pro­ba­bil atât proiectele noas­tre cât şi proiec­tele al­tora vor începe să se con­stru­ias­că, astfel că es­timez că 200-300 MW pe an în primii doi ani după care în jur de 500 de MW noi în fie­care an se vor construi din zona de parcuri eo­liene şi parcuri fotovoltaice“, a spus Enache, om cheie în cadrul celui mai pu­ternic dez­voltator local de proiecte verzi, care-l are în spate pe omul de afaceri Emanuel Muntmark.

Recent, Monsson a vândut către grupul Elec­trica un portofoliu de proiecte eoliene şi so­lare de 207 MW, după ce la începutul anu­lui a bătut palma cu italienii de la Enel Green Power, bra­ţul de energie verde al gru­pu­lui Enel, pentru un por­tofoliu de 1.000 MW.

„Vor fi aduse în Ro­mânia turbine noi, de 5-7 MW, cu o înăl­ţime de 150 de me­tri (ho­telul In­terCon­tinental mă­soa­ră 90 de me­tri - n.red.), o eficienţă de 32-40%. Şi deşi creş­terea mate­rialelor de construcţie se re­simte şi în industria de regenerabile, 1 MW eolian gata construit poate ajunge la un preţ de aproximativ 800.000 euro, în timp cel foto­voltaic nu depăşeşte 600.000 de euro pe MW“, a mai spuns Enache. Practic, anul vi­itor domeniul ar putea ve­dea proiecte fina­li­zate de peste 200 mil. euro pen­tru ca apoi valoarea aces­tora să creas­că până la 350 mil. euro.

În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW. „Proiectele verzi au, dintre toate proiec­te­le de energie, cea mai mică durată de rea­li­za­re, de la primii paşi până la finalizarea cons­truc­ţiilor, de circa 16-18 luni.“

La nivelul întregului sistem, la acest mo­ment funcţionează circa 1.400 MW în cen­trale so­lare şi circa 3.000 MW în eoliene. Spre com­pa­raţie, un reactor al centralei nu­cleare de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW, dar funcţionează aproape în bandă pe tot timpul anului.

Reprezentantul Monsson a mai precizat că în cadrul proiectelor dezvoltate de grup, circa 20% din capacitate este reprezentată de so­luţii de stocare a energiei. Enache mai spu­ne că şi în cazul soluţiilor de stocare a ener­giei, cos­turile s-au redus semnificativ odată cu avan­sul tehnologic, această com­ponentă fiind esen­ţială pentru domolirea caracterului volatil al energiei verzi.