OTP Bank România încheie S1/2021 cu profit de 27 mil. lei, plus 50%. Activele băncii au crescut cu 17% an/an, la 15,9 mld. lei

Autor: Cristina Bellu 13.08.2021

OTP Bank, subsidiara de pe piaţa românească a celui mai mare grup bancar din Ungaria, a înregistrat în primul semestru un profit consolidat după impozitare de 27 milioane lei, marcând o creştere de aproape 50% faţă de primul semestru al anului trecut, notează raportul financiar publicat la Budapesta, care prezintă rezultatele consolidate ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale grupului.

Profitul operaţional din primele şase luni ale anului 2021 a fost de 43 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2020, în contextul creşterii cheltuielilor operaţionale cu 26%, ca urmare a strategiei de dezvoltare organică Apollo, lansată în 2019. Astfel, creşterea de 11% a numărului de angajaţi a generat cheltuieli mai mari cu personalul, în timp ce contribuţia anuală pentru Fondul de garantare a depozitelor, plătită în primul trimestru al anului, a adăugat o sumă de circa 21 milioane lei, mai mare cu 8,4 milioane lei faţă de anul anterior, la totalul cheltuielilor.

În paralel, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 3%, ajungând la un total de 232 milioane lei, susţinute de dezvoltarea volumelor de împrumuturi performante, dar atenuate de reducerea graduală a marjelor nete ale dobânzilor. Un factor important îl reprezintă şi taxele şi comisioanele nete, care au crescut cu 11% in trimestrul doi, potrivit reprezentanţilor băncii

În S1/2021, costul total al riscului s-a redus la 10 milioane lei datorită costurilor mai mici ale riscului de credit decât în perioadele de bază şi a eliberării unor provizioane. Modificarea metodologiei de calcul al riscului a adus cu sine o creştere de 14 milioane lei în T2/2021.

Volumul creditelor performante a crescut cu 16% în primul semestru din 2021, fiind susţinut puternic de creşterea împrumuturilor nou acordate către clienţi (plus158%), de creşterea creditării imobiliare (plus 116%) sau de contribuţia solidă a segmentului corporativ (plus 9%) de la an la an.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 9%, în primele şase luni ale anului, cu o dinamică alimentată de segmentele Retail (plus 13%) şi IMM şi Micro (plus 13%).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 15,9 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de nivelul consemnat în primul semestru din 2020, iar rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la un nivel confortabil de 21,9% (plus 1 pp de la an la an).

„Paşii pe care îi facem cu hotărâre în programul nostru de creştere la nivel naţional sunt confirmaţi de rezultatele acestor prime şase luni ale anului. Piaţa exprimă o nevoie solidă de finanţare, iar programele noastre de investiţii, în zona operaţională, digitalizare sau dezvoltare de produs, au exact acest scop, de a atrage noi clienţi şi de adaptare constantă a ofertei. Corelaţia este directă, cu rezultate frumoase în ceea ce priveşte împrumuturile noi sau creşterea pentru linia împrumuturilor performante, unde suntem deja în linie pentru atingerea ţintei de creştere pentru acest an”, spune Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

La nivelul grupului, OTP a înregistrat în S1/2021 un profit consolidat ajustat de 246 miliarde HUF (3.373 milioane lei), iar profitul contabil a fost de 215 miliarde HUF (2.946 milioane lei).