Oficial afgan: Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul / Talibanii au ajuns în Kabul

Autor: Mihai Draghici 15.08.2021

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit duminică după-amiază Afganistanul, în condiţiile în care insurgenţii talibani au ajuns în capitala ţării, Kabul, afirmă Abdullah Abdullah, un oficial de rang înalt, citat de cotidianul Le Figaro.

"Preşedintele a părăsit Afganistanul, lăsând oamenii în actuala situaţie", a declarat Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională din Afganistan. Informaţia nu a fost confirmată deocamdată din alte surse.

În cursul dimineţii, preşedintele Ashraf Ghani le-a cerut serviciilor de securitate să apere întreaga populaţie. "Este responsabilitatea noastră şi trebuie să facem tot ce este posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să comită jafuri va fi tratat cu forţă", a afirmat Ashraf Ghani.

Insurgenţii talibani au ocupat duminică unele zone din Kabul şi probabil vor prelua cu forţa puterea. "Emiratul Islamic le-a ordonat tuturor forţelor să ocupe intrările în Kabul", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani.

Conform unor surse locale, în prezent au loc confruntări militare între serviciile de securitate afgane şi insurgenţii talibani la periferia oraşului Kabul.

În contextul ajungerii combatanţilor talibani în Kabul, Statele Unite, Franţa, Italia, Germania, Olanda, Canada şi Marea Britanie au accelerat evacuarea diplomaţilor. Rusia a anunţat că nu va evacua diplomaţii din Kabul şi că depune eforturi pentru o soluţie diplomatică.

În urmă cu o săptămână, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage "brusc" trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate. "Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc" de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat "distrugerea" Afganistanului prin "legitimarea" insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.

Administraţia de la Kabul a propus, în cadrul negocierilor care se derulează în Qatar, împărţirea puterii cu Mişcarea talibanilor, în schimbul încetării confruntărilor militare în Afganistan, au declarat surse guvernamentale afgane.