Agricultura îşi continuă ascensiunea, fiind cel mai creditat sector economic

Autor: Mircea Nica 16.08.2021

Agricultura, un sector economic pe care băncile comerciale au pus accent în ultimii ani, îşi continuă avansul în prima jumătate a anului (S1) 2021, înregistrând un avans semnificativ al finanţărilor acordate şi asumate de bănci de 22,2 mld. lei, cu aproape 17% mai mult comparativ cu soldul de la finalul pri­melor şase luni ale anului trecut, conform datelor BNR.

Din punctul de vedere al ponderii, agricultura a ră­mas la o pondere în creditele totale acordate şi asumate de bănci pe piaţa locală în continuare sub 5%, mai exact 4,6%. Cu toate acestea, se observă un avans al pon­derii de 0,2 puncte procentuale în cazul soldului finan­ţărilor agriculturii la finalul primelor şase luni din 2021.

Serviciile sunt un alt sector care a înregistrat o dina­mică ridicată a creditării, cu un avans de 13,9% al soldului creditelor la finalul lunii iunie 2021, faţă de nivelul sol­dului de la finalul primelor şase luni din 2020, ajungând la finanţări de 120,3 mld. lei.

Ponderea serviciilor din totalul creditelor acordate şi an­gajamentele asumate de instituţiile de credit la finalul lu­nii iunie 2021 se afla la un nivel de 24,8%, cu 0,5 puncte pro­centuale mai mult comparativ cu luna iunie a anului 2020.

Prin urmare, serviciile reprezintă un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală.