Războiul din Afganistan. România a cheltuit 3 miliarde de lei pentru operaţiunile din Afganistan de-a lungul vremii. 27 de militari români şi-au pierdut viaţa şi 200 au fost răniţi. MApN nu răspunde cum va ajuta colaboratorii afgani, care acum sunt primele ţinte ale talibanilor

Autor: Răzvan Botea 16.08.2021

România a cheltuit în Afganistan peste 3 miliarde de lei, arată un document publicat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). În aceeaşi vreme, din 1994, de când primii soldaţi români au pus piciorul în Afganistan, din ianuarie 2002, 27 de militari din România şi-au pierdut viaţa şi 200 au fost răniţi.

La scurt timp după ce armata americană împreună cu aliaţii au părăsit Afganistanul, forţele talibane au reluat în forţă ofensiva, ca duminică să cucerească şi capitala Afganistanului, Kabul.

După evacuarea propriilor cetăţeni, toată îngrijorarea Occidentului este ceea ce se întâmplă cu foştii colaboratori afgani. Înainte de căderea capitalei Kabul, Occidentul a început să evacueze foştii colaboratori din rândul populaţiei afgane, ştiind bine ca pentru talibani ei vor fi principala ţintă în momentul în care vor prelua pe deplin puterea.

ZF a întrebat la Ministerul Apărării câţi colaboratori a avut din rândul populaţiei afgane şi ce se întâmplă cu aceştia, însă MApN nu a răspuns la această întrebare până la închiderea ediţiei.

În răspuns, ministerul a transmis ZF un fişier încărcat pe site-ul instituţiei în care explică date tehnice, dar nu şi datele umanitare: ce se întâmplă cu acei oameni?

În fişierul publicat de MApN se arată că primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova. Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 şi 2013, cu aproximativ 2.000 de militari. Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie. În misiune şi-au pierdut viaţa 27 de militari, iar peste 200 au fost răniţi.