Cushman & Wakefield Echinox: Volumul tranzacţiilor de închiriere de spaţii logistice şi industriale a atins 360.000 metri pătraţi în S1/2021, plus 21%. Capitala a atras aproape 63% din volumul tranzacţionat

Autor: Cristina Bellu 17.08.2021

Volumul tranzacţiilor de închiriere de spaţii logistice şi industriale a atins o suprafaţă cumulată de 360.000 de metri pătraţi în primul semestru din acest an, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.  

Astfel, după un volum de 200.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi în primele trei luni ale anului, în cel de-al doilea trimestru dezvoltatorii au mai parafat tranzacţii pentru spaţii cu o suprafaţă de 160.000 metri pătraţi. În total, în perioada ianuarie-iunie 2021, reînnoirile de contracte au reprezentat 16% din volumul tranzacţionat, astfel că cererea a fost determinată în primul rând de contracte noi şi de proiecte de relocare.

Din volumul total tranzacţionat, Bucureştiul a atras aproape 63%, o activitate importantă fiind observată şi în Sibiu (7% din volumul tranzacţionat), Timişoara şi Piteşti (câte 6%).

Extinderea depozitului Altex din cadrul proiectului P3 Bucharest A1 sau închirierea de către A&D Pharma a unui depozit de 9.000 mp în cadrul CTPark Sibiu s-au numărat printre cele mai importante tranzacţii parafate în perioada aprilie-iunie 2021 (T2/2021).

“Piaţa logistică şi industrială şi-a continuat evoluţia şi în prima parte a acestui an, observând un echilibru bun între cerere şi ofertă atât în Bucureşti, cât şi în oraşele reprezentative. Majoritatea dezvoltatorilor sunt activi, având proiecte în derulare, iar companiile provenind preponderent din retail online, distribuţie şi logistică îşi consolidează volumele, într-un context economic în care populaţia îşi menţine apetitul pentru consum la un nivel ridicat.”, spune Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

După un prim trimestru modest în ceea ce priveşte livrările de spaţii noi, cu doar 30.000 mp daţi în folosinţă, dezvoltatorii au accelerat ritmul construcţiilor, tăind panglica în cel de-al doilea trimestru pentru spaţii noi cu o suprafaţă de 177.400 mp. Cele mai importante livrări au fost reprezentate de un imobil nou cu o suprafaţă de 70.000 mp din cadrul CTPark Bucharest West, alături de centrul de distribuţie de 58.000 mp livrat de WDP pentru Profi la Craiova şi de ultima clădire (30.400 mp) a proiectului VGP Park din Timişoara.

În prezent, dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de peste 630.000 de metri pătraţi. Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, cu proiecte de peste 400.000 de metri pătraţi în construcţie, astfel că stocul modern de spaţii logistice din jurul Capitalei se apropie de pragul de 3 milioane de metri pătraţi.